Peeter Raidla: Pärnumaa ajakirjanduse jäävuse seadusest

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Raidla.
Peeter Raidla. Foto: PP

Esmaspäeval kirjutati notari juures alla ühinemislepingule, mille kohaselt praegu ajalehti Pärnu Postimees, Sakala, Järva Teataja, Virumaa Teataja ja Valgamaalane välja andvad samanimelised osaühingud liituvad aktsiaseltsiga Ühinenud Ajalehed.

Ühinemise tärminiks on seatud 1. jaanuar 2011. Mingit omandisuhte muutumist sellega ei kaasne, sest Ühinenud Ajalehed on niikuinii kõigi nimetatud viie osaühingu ainuomanik, mis omakorda kuulub Eesti Meedia kaudu Põhjamaade juhtivasse ajakirjanduskontserni Schibsted.

Muudatused suurkontserni ühe väikese tiiva ülesehituses võetakse ette kainest mõistusest lähtuvalt: nüüdsetes keerulistes majandusoludes on mõttekas viie maakonnalehe väljaandmise kulutusi optimeerida.

Mis sest, et Ühinenud Ajalehtede maakonnalehtedel läheb praegu jätkuvalt hästi. Tark oskab mõne sammu ette vaadata ja Eestit viimastel aastatel räsinud majanduskriisi mõju pole veel kuhugi kadunud.

Ehkki osaühing Pärnu Postimees kui juriidiline keha lõpetab pärast ühinemist oma tegevuse, jätkab ajaleht Pärnu Postimees kohe kindlasti ilmumist. Seda nii paberväljaande kui veebilehena, kinnitades sellega Pärnu ajakirjanduse jäävuse seaduse paikapidavust. On ju Pärnu Postimehe puhul tegu Eesti vanima järjepidevalt ilmunud ajalehega, mille esimene number, papa Jannseni asutatud Perno Postimees nägi ilmavalgust juba 1857. aasta juunis.

Nende pikkade aastate jooksul on Pärnu Postimehel ja tema eelkäijatel olnud nii halvemaid kui paremaid aegu. Julgen siiski väita, et Pärnu Postimees on praegust taustsüsteemi arvestades olnud üks stabiilsemaid meediaorganisatsioone kogu Eestis. Seda nii majanduslikus kui loomingulises mõttes. Oleme endiselt suurim maakonnaleht Eestis ja suutnud tänavu oma tegelike lugejate hulga ehk trükiarvuga mitme kuu vältel edestada koguni üleriigilise levikuga Äripäeva.

Tänu õigel ajal astutud sammudele lõpetas Pärnu Postimees 2009. aasta kasumiga ning tänavunegi aasta lõpeb meile positiivselt ja korralikult. Võib juba aimata, et uuest aastast ühise löögirusikana tegutsevad viis maakonnalehte jätkavad edukalt 2011. aastalgi. Ühtsuses peitub jõud ning Ühinenud Ajalehtede puhul ei tähenda see lausung sugugi pelka sõnakõlksu.

Areneb ka Pärnu Postimehe loominguline köök. Operatiivselt hoiab pärnakaid ja pärnumaalasi siinsete uudistega kursis meie veebileht. Alates septembrist on avatud Pärnu Postimees Pluss, mis tellijatel võimaldab juba pärast keskööd hommikul ilmuva lehe lugudega tutvuda. Oktoobrist käivitus meie kooliprojekt.

Novembris soovime Pärnumaa arvamusliidrite lõunaga anda oma panuse Pärnu ja Pärnumaa arengusuundade kavandamisse. Uue aasta esimese lehega tahame aga lugejaid üllatada Pärnu Postimehe värske väljanägemisega.

Nimetasin vaid mõnda märksõna meie tegemistes ja kavatsustes. Pärnumaa ajakirjanduse jäävuse seadus kehtib jätkuvalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles