Üle saja tonni piima andnud lehm veedab Seljal pensionipõlve

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal Selja osaühingu laudas elab Eesti kõige produktiivsem lehm Lali, kes on oma eluea jooksul andnud üle saja tonni piima.
Pärnumaal Selja osaühingu laudas elab Eesti kõige produktiivsem lehm Lali, kes on oma eluea jooksul andnud üle saja tonni piima. Foto: Reporter.ee

Pärnumaal Selja osaühingu laudas elab Eesti kõige produktiivsem lehm Lali, kes on oma eluea jooksul andnud üle saja tonni piima

Tänavu suvel 15. sünnipäeva tähistanud Lali andis tosina lüpsiaasta jooksul 101 801 liitrit piima. Sellist kogust pole teistel piimaandjatel Eestis ette näidata.

Osaühingu Selja tegevjuhi Ahti Kuke sõnutsi pole Lali pannud rõhku vaid kvantiteedile, vaid kvaliteedilegi. Lali antud piima keskmine rasvaprotsent oli 4,3 ja valguprotsent 3,35. Keksmiselt on lehmapiima rasvaprotsent 3,6.

Kui tavaliselt hoitakse piimaandjaid karjas kolm-neli aastat, siis Lali laktatsiooniperiood kesktis tervelt 12 aastat.

Kuke sõnutsi ei ole toodangurekordi löönud Lalit tapamajja saadetud ja üle saja tonni piima andnud lehm saab veeta Seljal koos karjaga pensionipõlve.

Lalil on 12 järglast: kolm pull- ja üheksa lehmvasikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles