Meie Eesti 2018

, Eesti arengufondi juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Pärna.
Ott Pärna. Foto: PP

Igas Eesti maakonnas toimub 27. novembril visioonipäev, kui ühiselt arutatakse, millisest Eestist unistame kümmekonna aasta pärast ja kuidas soovitu üheskoos teoks teha. 2018. aastal saab Eesti Vabariik 100aastaseks ja on Euroopa Liidu eesistuja. Seega, meile endale rahulolu pakkuva tuleviku kõrval peame oma tugevusega eeskuju näitama piirkonnale enda ümber: Põhjalast ülejäänud Euroopani.

“Kasvuvisioon 2018” on esmane ettevõtmine, milles seotakse eri valdkonnad majanduse tuleviku võtmes tervikuks. Inspireeriva visioonini jõudmiseks peame kasutama kõigi elanike ajupotentsiaali, energiat ja tahet. Seetõttu arutatakse visiooni ja selleni jõudmise teid järjest laiemalt.

Üle 300 mõtteerksa inimese on arengufondi eestvedamisel aasta algusest peale koos mõelnud, maailma mõju ja tulevikutrende analüüsinud ning sihte seadnud. Nende ettekujutuses on Eesti ühelt poolt rahvusvaheline ja ambitsioonikas, ettevõtlik ja uuendusmeelne. Teisalt unistatakse senisest palju avatumast, sallivamast ja tasakaalukamast Eestist – sõbralikust ja turvalisest paigast elamiseks, õppimiseks ja töötamiseks nii meile endale kui väljast tulijatele. Seega unistatakse ühtaegu maailmas edukast ja koduselt armsast riigist.

Praegu töötab kaheksa ekspertrühma Eesti tuleviku ideedega alates majanduspoliitikast kuni hariduse ja ühiskonna väärtussüsteemini. Ekspertgruppide töö pakub ainest maakondlikele visiooniaruteludele, mida korraldame koostöös “Teeme ära – minu Eesti” meeskonna, kohalike organisatsioonide ja eestvedajatega.

Maakonnafoorumite eesmärk on leida ühiselt lahendusi nii üle-eestilistes küsimustes kui konkreetse piirkonna omapära arendamiseks. Eesti tugevate külgede, majanduslike ambitsioonide ja positsiooni väljamängimiseks rahvusvahelisel areenil vajame üleriigilist koostööd.

Mis saab mõttetöö tulemusest edasi? Maakondade visioonipäeva järel viiakse tulevikuteemad noortefoorumile “Eesti tegijad 2018”. Aastane töö võetakse kokku detsembrikuisel Eesti tuleviku foorumil, misjärel ühiselt loodud arengukava paberile jäädvustatakse.

Visioonitöö suurim väärtus on kindlasti sellesse kaasatud inimesed ja Eesti tulevikku puudutavate mõttemudelite ühtlustumine. Kõik kaasalöönud saavad ammutatud ideid kasutada igapäevatöös ja jagada mõtteid kolleegidega. Lisainfot leiab internetiküljelt www.kasvuvisioon2018.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles