Noori akordioniste saatis Leedus edu

, Accordion Music Groupi esimees ja žürii liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kunstide maja õpilane Rein Luuk võitis Šiauliai festivalil omavanuste esikoha.
Pärnu Kunstide maja õpilane Rein Luuk võitis Šiauliai festivalil omavanuste esikoha. Foto: Õnnela Teearu

18.-21. novembrini toimus Leedus Šiauliai kaheksas akordionimuusika festival, kus Eestist osalesid akordionistid Tarvastu muusika- ja kunstikoolist, Abja, Kilingi-Nõmme ja Pärnu muusikakoolist, Pärnu Kunstide majast ning Heino Elleri nimelisest Tartu muusikakoolist.

Peale nende mängisid Leedus üks akordionist Tallinnast ja üks Türilt.

Kõik nad osalesid rahvusvahelise poolesajaliikmelise akordioniorkestri Tremolo Baltic koosseisus, kuhu Eesti muusikakoolide mängijate kõrval kuuluvad Ðiauliai konservatooriumi ja Läti Limbaži muusikakooli akordionistid.

Orkestrit juhatavad Viktor Nikandrov Lätist, Maryte Markeviciene Leedust ja Valdo Värk Eestist.

On heameel tõdeda, et ligi kümme aastat tagasi Accordion Music Croupi loodud orkester Tremolo on jõudnud rahvusvahelisele areenile.

Nelja päeva jooksul toimusid kontserdid Ðiauliai filharmoonia saalis, Ðiauliai ja Mažeikiai kirikus ja kontsert Salda tehase juubeliõhtul. Koduteel anti kontsert Joniðkio kultuurikeskuses.

19. novembril toimus festivali konkurss, kus osavõtjaid nii Leedust, Lätist, Eestist kui Valgevenest. Osalejaid oli kokku 63, žürii esimeheks Vilniuse muusikaakadeemia professor Ricardas Sviackevicius.

Kuigi Valgevene akordionistide väga tugev mängutase ei tulnud uudisena, oli üsna jahmatav, et nende kuus solistide kategoorias osalenut viisid minema kõik esikohad ja oleksid “žürii otsustava sekkumiseta” võtnud omale peaaegu kõik karikad. Ka grand prix läks Valgevenesse.

Nii nagu Pärnu festivalil ei peetud Ðiauliais väga ranget punktiarvestust ja auhinnakohti jagati välja rohkesti.

Eesti akordionimängijad olid väga tublid. Tarvastu muusika- ja kunstikoolist võttis konkursist osa Reesi Koidu, kes oma vanuserühmas saavutas kolmanda koha. Tema õpetaja on Riina Grencðtein.

Pärnu Kunstide maja õpilane Rein Luuk võitis esikoha, teda õpetab Andrus Ostrov.

Pärnu muusikakooli õpilane Julius Koppel sai teise koha. Tema õpetajaks on Reet Nurming. Kolmanda koha pälvis Kilingi-Nõmme muusikakooli õpilane Helen-Carol Sepp, keda õpetab Õnnela Teearu. Heino Elleri muusikakooli õpilane Ly Laur, kelle õpetajaks on Külli Kudu, saavutas teise koha.

Festival oli huvitav, õpetlik, pingeline ning pakkus palju emotsionaalset naudingut. Üritus andis Eesti akordionistidele indu harjutamiseks, et osaleda Tremolo töös ja võtta edaspidigi osa võistlustest.

Järgmine võimalus selleks avaneb 17.-19. märtsini Limbaži akordionimuusika festivalil, kus kindlasti esineb orkester Tremolo Baltic ja toimub duettide ja triode konkurss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles