Vändra nimi levib üle riigi tunnustatud mahetoodetega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vormimise ja tükeldamise laua juures on Pille Tomson (esiplaanil), Ester Lille ja Erki Kapsi.
Vormimise ja tükeldamise laua juures on Pille Tomson (esiplaanil), Ester Lille ja Erki Kapsi. Foto: Ants Liigus

Vändra alevi Pärnu-poolses otsas tegutsev OÜ Vändra Leib on ainulaadne nähtus, sest ei lase pisitegijana suurtel endale kannale astuda ja võib pea püsti ajada kui leivatoodete ainuke tunnustatud mahetootja Eestis.

Tee tuntuse ja tunnustuseni pole olnud peegelsile, aga 16 aastat on tuldud ettevõtte asutaja-juhataja Krista Assi meeskonna toel edasi ja ökotoodete nišis leitud kindel koht.

“Ei oskagi öelda, kust see leivatööstuse mõte tuli, meil ei olnud ju ühtegi õppinud pagarit, aga mul sai väikese poisiga kodus olemise aeg ümber ja lõpuks tahtsin midagi teha,” räägib Assi laua taga, millel troonib Vändra Leivale kvaliteedi- ja tootemärgi “Pärituult Pärnumaalt” andmist kinnitav plaat.

Laost ettevõtteks

Vajalikud ruumid olid ripakil endisest põllumajandustehnika Vändra osakonna kesklaost, selle maja seinte vahel on laienetud ja jõudumööda seadmeid muretsetud. Kontrolle käib mahetootmisele suuna võtnud ettevõttes pealinnast ja Brüsselist, sest “öko” sildi taga peab peituma sisu. Korraga on majas olnud näiteks kuue riigi veterinaar- ja toiduameti kontroll.

“Me ostame mahetootjatelt rukki- ja nisujahu, jahvatame selle oma kiviveskis, vormime leiba ja saia käsitsi, ainult taina segamine käib masinaga, käsitsi tehtud toodetes on palju tegija soojust ja armastust,” mainib ettevõtte juhataja, kes annab tööd 23 inimesele.

Alguses valmistas Vändra Leib tavalist leiba-saia, 2001. aastal katsetati maheleivaga, kuid tarbija teadlikkus sälitus- ja muude lisaainete kahjuliku mõju suhtes orgamismile oli kesine ning valida oli tööjõukulult odavamaidki tooteid. Aastapäevad hiljem arvas juhataja oma hea tahte katsetuse nurjunuks.

“Mahetoodetega alustasime uuesti 2006. aastast, inimesed hakkasid ise muutuma, nõudma tervislikku toodangut,” räägib Assi.

Ettevõtte sortimendis on tosin ökomärgisega leiva- ja saiatoodet, neis ei ole jahuparandajaid, säilitus- ega värvaineid. Mahejahud valmistatakse sertifitseeritud maheviljast ja vilja ostab ettevõte kodumaa talunikelt. Valida on mahedat rukki-, nisu- ja odrajahu, speltajahu ja valmissegusid, millest ajanappuses perenaisel on kerge valmistada kas pitsapõhja või karaskit.

Suurte kannal

Ettevõtte tootmisjuht-tehnoloog Ralf Ramot räägib, et ettevõttele Taanist hangitud kiviveski on töö põhimõttelt samasugune, nagu neid on kasutatud aegade algusest, nüüd on lisatud vaid mootor. Kiviveski aeglane jahvatamine ei lase jahul üle kuumeneda ja nii säilivad looduslikud vitamiinid, valgud ja mineraalained.

Vormimise ja tükeldamise ruumis on töövaba vaid laupäevahommik, muudel päevadel sõidavad Vändrast varakult välja autod, et jõuda Pärnusse, Tartusse, Tallinnasse, kus Vändra Leiva ökomärgisega tooteid saab küsida 52 müügikohast.

Uudsed tooted on kolme sorti ökomüslisegud. “Meil ei ole helbed niisama kokku segatud, vaid röstitud, see toob teraviljasuhkru välja,” mainib Assi. Mõtted käivad küpsiste valmistamise ümber, tulemas on rosinaleib ja letile jõudnud odrasepik.

Vändra Leiva kui väikeettevõtte püsimise kohta suuremaks koonduvate leivatööstuste kõrval ütleb Assi, et paljud head asjad on Eestis läinud rahatülide nahka. “Meil on olnud see ettevõte oma pere käes, ei ole tekkinud hõõrumist,” kostab ta vastuseks küsimusele, milles juhataja arvates seisneb Vändra Leiva edu võti.


OÜ VÄNDRA LEIB

* Eesti kapitalil põhinev ettevõte asutati 1994. aastal, 23 töötajat.
* Ettevõtte looja ning juhataja on Krista Assi.
* Ettevõte on leivatoodete puhul ainuke tunnustatud mahetootja Eestis.
* Toiduainetetööstuse liidu konkursil “Parim toiduaine 2008” tunnistati parimaks teravilja- ja pagaritooteks vändralaste mahe must leib.
* Pälvis 2010. aastal Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse toote- ja kvaliteedimärgi “Pärituult Pärnumaalt”.
* 2009. aasta jaanuarist jahvatab mahejahusid eestimaisest viljast, mille põllul ei ole kasutatud vähemalt kolm aastat mineraale, väetisi ega mürkkemikaale. Kiviveskis jahvatatud jahust ökomärgiga mahetoodetes ei ole jahuparandajaid, säilitus- ega värvaineid.
* Sortimendis on 12 leiva- ja saiatoodet, 12 jahusegu, kolm sorti ökomüslit. Andmed: Pärnu Postimees


Imre Toodu, Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse juhataja:

“OÜ Vändra Leib on pikka aega tegutsenud ettevõte, mis oma tootevaliku mitmekesistamisega ja uute niššide otsimisega on tuntud kui leivatoodete mahetootja. Ettevõtte toodangut saab osta kogu Eestis, see on valmistatud Pärnumaal ja müük organiseeritakse maakonnas.

Ettevõte paistab silma oma kaubamärgi, see tähendab mahetootmisega, on Eestis tuntud ja tunnustatud tegija. Suurem osa toodete lisandväärtusest jääb maakonda ja pälviski meilt märgi “Pärituult Pärnumaalt”. “

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles