Juhtkiri: Selgus, et Pärnus kultuuri polegi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linna kultuuri aastapreemia komisjon ei suutnud Pärnust leida ainsatki isikut, kultuurikollektiivi, seltsi, sündmust, projekti, trükist või teost, kes või mis oleks lõppeval aastal oluliselt rikastanud Pärnu kultuurielu. Väärikas komisjon deklareeris sellega sisuliselt, et kõrgel tasemel kultuuritegijaid Pärnus polegi. Linnavalitsusest tulnud seletuse kohaselt ei leidnud mainitud komisjon preemia väljaandmise korras nimetatud tingimustele vastavat isikut. See on mõistetav, sest jättis ju linn eelmise aastapreemia välja andmata ning Mart Viisitamme linnavalitsuse ajal tehtud otsustesse võib suhtuda nii ja naa. Ehk siis: kultuuri aastapreemia on oma mainet kaotanud. Preemiasummagi on mitu korda väiksem kui varem.

Sellises seisus olekski pidanud komisjon oma tööd korralikult tegema, eeldades, et tegelikult Pärnus ikka leidub isikuid ja kollektiive, kes siinset kultuurielu professionaalsel moel rikastavad, ja ise kandidaadid esitama ja läbi vaidlema.

Komisjon on esinduslik: esimees on abilinnapea Jane Mets ja liikmed Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Ela Tomson, muusikakooli direktor Karin Veissmann, rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskuse Pärnumaa regionaalosakonna juhataja Heli Kallasmaa, keskraamatukogu direktor Saima-Õie Andla, tantsupedagoog Erki Melts ja linnagalerii juhataja Alar Raudoja.

Kas tõesti ei suutnud komisjoni liikmed endagi valdkonnast leida kedagi, kes vääriks tunnustamist? Pole siis Pärnus ainsatki väärt muusikut, rahvalaulu- või rahvatantsukollektiivi, kirjanikku, tantsijat, muusikut või kunstnikku? Komisjoni otsuse järgi ei ole. Kurb lugu, mille valguses kõlavad kõik ilusad jutud Pärnust kui kultuurilinnast õõnsalt ja tühiselt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles