Vanainimesi tüssavatel leedulastel tööd jätkub

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Ära usu libakõnesid!” seisab politsei- ja piirivalveameti hoiataval plakatil sellise koomiksi kohal. Hoolimata hoiatustest, on endiselt paljugi neid, kes raha lihtsalt ära annavad.
“Ära usu libakõnesid!” seisab politsei- ja piirivalveameti hoiataval plakatil sellise koomiksi kohal. Hoolimata hoiatustest, on endiselt paljugi neid, kes raha lihtsalt ära annavad. Foto: PP

Seni, kuni jagub leedu telefonikelmidele raha loovutavaid inimesi, tegutsevad pätid Eestis edasi. Näiteks uskus üks memm Kohtla-Järvel, et teisel pool toru peenikest häält teinud jõmm on tema enda tütar.

Ju on leedulased nii osavad näitlejad, et heausksed inimesed on jäänud ikka ja jälle seda etendust uskuma.

Pärnu maakohus mõistis 7. jaanuaril vangi kolm leedu meest, kes tüssasid Eestis massiliselt valdavalt vene keelt kõnelevaid vanainimesi.

Aastate jooksul on leedulastest kelme siinsetesse vanglatesse jõudnud lausa kümneid.

Mehed imiteerivad peenikest naisehäält

Möödunud aasta 11. jaanuaril helises ühes Pärnu kodus telefon, helistaja number salastatud. Vanem proua haaras toru ja temaga hakkas rääkima leedulane, kes väitis, et on naise tütre advokaat.

Tüssaja ütles prouale, et tütar olla kukkunud ühele Bulgaariast pärit neiule otsa ja talle raskelt viga teinud. Naine uskus, et tütar põhjustas kellelegi suuri kannatusi ja operatsioon läheb maksma 10 000 eurot. Sooviti sularaha.

Juttu uskuma jäänud naisel polnud sellist summat ja sularaha polnud ta kunagi pangaautomaadist välja võtnud. Kelmidel oli sellisteks juhtudeks alati lahendus.

Leedulane imiteeris nutust naisehäält ja teatas, et kannatanu vend tuleb pangakaardile järele ning võtab ise natuke raha välja. Pärnakas oli sellegagi nõus.

Ukse taha ilmus nüüd vangi mõistetud Žydrunas Lipnevicius, esitles end viga saanud naise vennana ja sai pangakaardi, millega võttis välja 1100 eurot.

Samal moel said petta kümned inimesed. Mida aeg edasi, seda suuremaks kasvasid esitletud “ravikulud”, kuni summad jõudsid 135 000 euroni. Kokku sooviti saada kannatanutelt 206 000 eurot. Saadi 25 000.

“Mul pole sellist raha kunagi olnud,” vastas suure nõudmise peale üks vanahärra. “Kui palju sul on?” küsis kelm. Sissemakseks piisas alati just sellest summast, mis inimestel parasjagu pakkuda oli.

Kohus karistas 43aastast Rolandas Lideikat, 57aastast Janutis Balciunast ja 38aastast Žydrunas Lipneviciust eri karistustega ning pärast vangis istumist saadetakse nad Eestist välja.

Skeem töötab

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Annely Erm sõnas, et selliseid kelmusi on toime pandud paljudes riikides. “Tegutsetakse seal, kus on sobiva keele oskajad,” selgitas ta asjaolu, miks leedulased näiteks Eesti venelasi petuskeemis ära kasutavad.

Erm kirjeldas, et petturid otsivad inimesi telefoniraamatutest nime järgi. Pressinõunik soovitas uurida möödunud aasta juulis üheksaks aastaks vangi mõistetud 33aastase Jevgenij Vorobjovi toimikut. Pärast Pärnu maakohtu süüdimõistvat otsust pidi leedulane inimestele tagasi maksma üle 60 000 euro.

Vorobjovi karistus oli karm, sest just tema lõi ühe petturite jõugu. Muuhulgas sai ta karistuse selle eest, et värbas oma plaanide elluviimiseks inimesi. Kohtulahend, mis mehe pahategusid kirjeldab, on 32 lehekülge pikk. Suurim summa õnnestus välja petta pärnakalt, kes loovutas 6000 eurot, et rahastada olematus liiklusõnnetuses viga saanud neiu haiglakulusid.

Annely Erm sõnas, et senikaua, kuni on inimesi, kes raha nii kergeusklikult loovutavad, jagub pettureid. “Kõik ei ole aktiivsed meediatarbijad, eriti eakamad inimesed. Kuigi infot on levitatud, ei ole see ilmselt kõigini jõudnud,” arvas ta.

Prokuratuuri pressinõunik selgitas, et enamasti helistajad ise raha järele ei lähe, seetõttu pole õnnestunud neid tabada. Karistada on saanud pigem mehed, kes Eestis pangakaartide järel käivad.

Pärnu maakohus saatis sellist skeemi kasutanud kolm leedu meest vangi möödunud aasta juunis, juulis mõisteti vangi ühe jõugu juht. Novembris 2014 sai karistuse kaks kelmi.

Enne seda tegutsesid Eestis leedu petturid, kes aastaid olid teeselnud telefonis politseinikke. Eesti politseil õnnestus sellise üheksaliikmelise “väikefirma” tegevusele lõpp teha 2013. aasta lõpul. Mitmel korral on petturite sihtmärgiks olnud Pärnu, kuid tihedamini Ida-Eestis elav venekeelne vanem elanikkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles