Tarbijakaitse hoiatab kiirlaenude eest

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peagi algav pühadeperiood on saanud avalöögi kiirlaenude sagenenud pakkumistega. Tarbijakaitseamet soovitab otsuse langetamisel hoolega mõelda, lugeda lepingutingimusi ja hinnata laenu kulukust ja tagasimakstavat lõppsummat.

Jõulukuul on laenuandjad valmis klientide ja tehingute arvu kasvuks ning reklaamides lubatakse pühadeks tarbimislaenu soodsatel tingimustel ja paindliku maksegraafikuga.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste soovitab tarbijatel hinnata oma rahalist olukorda ja organiseerida ostud-üritused vastavalt sellele, et ei peaks mõtlematult langetatud otsuste tõttu uuel aastal sootuks suuremat kahju kandma. “Kindlasti katsuge hinnata oma laenu tagasimaksevõimekust kogu laenuperioodiks ette. Kui tagasimaksmisel võib tekkida probleeme, ärge pigem laenuga riskige,” hoiatas Sooniste.

Kes aga on otsustanud, et laenamine on siiski ainus lahendus, peaks võrdlema laenuandjate pakkumisi, intressimäära ja tutvuma lepingutingimustega. Tähelepanu tuleb pöörata sellelegi, mis juhtub, kui laenu tagasimaksmisega tekib raskusi.

Kiirlaenude pakkumiste kõrval tasub uurida pankadest laenamise väljavaateid, kuna kiirlaenuandjatel on tihtipeale kõrgemad intressid ja muud tingimusedki jäigemad.

Kui otsus langeb kiirlaenufirma kasuks, peab leping olema kirjalik.

Lepingus olgu kirjas:
laenusumma või selle ülempiir;
kui palju tuleb tagasi maksta ja maksetähtajad;
intresside ja muude kulude kogusumma;
krediidi kulukuse määr ehk laenu maksumus koos kõikide kuludega;
et pärast lepingu sõlmimist võib sellest taganeda 14 päeva jooksul;
lepingu sõlmimisel peab krediidiandja kontrollima teie sissetulekut ja maksevõimet.

Kui tarbija jääb laenu tagasimaksmisega hätta, ei tohi probleemi ignoreerida, vaid viivitamata võtta laenuandjaga ühendust ja leida kompromisslahendus.

Võlaga kimpujäänud võivad nõu saamiseks pöörduda võlanõustajate poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles