Vaip aitab talveajal põrandad soojad hoida

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Vaipkate on soodne viis talvel põrandad soojad hoida. Peale praktilise kasu toob vaip tuppa valgust ja värvi.

“Vaipkattel on meie kliimas suurepäraseid omadusi,” märkis Lincona Konsult ASi juhatuse liige Olavi Tuisk. “See püüab tolmu ja hoiab siseruumides talvisel perioodil nii vajalikku niiskust. Samal ajal on jala all soe ja pehme ning nüüdisaegsed materjalid ei nõua enam palju hooldust, mida vaiba puhul kõige enam kardetakse.”

Tuisu kinnitusel sobivad talveks kõige paremini täisnaturaalsed, just villa sisaldavad vaibad. “Vill on hea ja klassikaline valik, mille eriline kiud muudab vaiba tihedaks ja soojaks, ning see ei lase nii hõlpsalt mustust ligi,” rääkis ta. “Ka Indiast pärit džuut- ehk jutevaip on külmal ajal sobiv: peale loodusliku pehme kiu on see materjal väidetavalt hea geobioloogiliste ja kosmiliste kiirguste maandamiseks. Samal ajal hea soojusisolaator ning pleekimiskindel.”

Naturaalset vaipa valides soovitab Tuisk tähelepanu pöörata eelkõige lõime tihedusele ja pikkusele. Pika karvaga villavaip ajab lühikarvalisest rohkem villatolmu, kuid on jala all pehmem. Käidavates kohtades peab paremini vastu lühike lahtilõikamata silmustega lõim. Enamasti lisatakse villavaibale teatud hulgal sünteetilist kiudu, mis parandab oluliselt villavaiba vastupidavust ja vähendab allergiariski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles