Andrus Ansipi valitsuse hävitustalgud

Taavi Aas
, Eesti linnade liidu esimees, Tallinna abilinnapea (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: PP

Nii Tallinn, ülejäänud linnad-vallad kui Eesti linnade liit ja Eesti maaomavalitsuste liit on juba aastaid rääkinud Eesti valitsuse ülekohtust ja õiguste rikkumistest kohalike omavalitsuste suhtes. Andrus Ansipi valitsuse kõrvad on jäänud meie jutule kurdiks, omavalitsusliitudega ei ole arvestatud juba pikka aega, aga Euroopas on meid kuulda võetud.

Euroopa regionaalsete ja kohalike omavalitsuste kongress (CLRAE) ehk lihtsamini Euroopa Nõukogu omavalitsuskogu tegi Eesti valitsusele konkreetsed ettekirjutused, mis puudutavad Euroopa omavalitsusharta rikkumist. See on ühtlasi põhjus, miks Tallinn suurima omavalitsusena Eestis otsustas 9. detsembril kokku kutsuda erakorralise omavalitsusfoorumi, et üheskoos riigi ülejäänud omavalitsustega arutada tekkinud tõsist olukorda.

Edgar Savisaar ja Jüri Ratas soovivad ja minagi linnade liiidu esimehena tahan, et Ansipi võimuliidus leiduks, vaatamata alanud valimiskampaaniale, riigimehelikkust arvestada Euroopa kriitikaga, et oma jämedad vead lähikuudel parandada.

Valitsus on aastaid uskumatu ülbusega rikkunud omavalitsuste õigusi. Omavalitsustegelased on mulle öelnud: “Jumalale tänu, et Tallinn on olemas, muidu oleks Ansipi valitsus Eesti linnadest ja valdadest ammu teerulliga üle sõitnud.” Tänu oma suurusele (nii elanike arvu kui eelarve poolest) ja sellest tulenevale võimule on pealinnast saanud tugeva kohaliku omavalitsustasandi eestseisja Eestis.

Meenutagem, et omavalitsusfoorum oli see, mis juba oma esimesel koosolekul vastu võetud pöördumises nõudis muu hulgas Euroopa omavalitsusharta rikkumise suhtes jälgimismenetluse algatamist. Nüüd peaks seesama foorum olema esimene, mis nõuab Eesti valitsuselt Euroopa omavalitsuskogu ettekirjutuste tingimusteta ja kiiresti täitmist.

Korralisi omavalitsusfoorumeid on toimunud neli, iga kord on foorumil osalenud üle 300 omavalitsustegelase kõikjalt riigist. Omavalitsusfoorumite põhisisu on olnud riigipoolsed omavalitsuste tulubaasi ebaseaduslikud kärped, mis on karjuvas vastuolus nii Euroopa omavalitsusharta kui omavalitsuste ja riigi vahelise toimimise üldtunnustatud põhimõtetega.

Euroopa omavalitsuskogu võttis 26. oktoobril Strasbourgis vastu ebatavaliselt teravas toonis sõnastatud soovitused Eesti võimudele. Muu hulgas nõuab Euroopa omavalitsuste esinduskogu kiiremas korras seadusandluse muutmist, et kohalikele omavalitsustele eraldataks senisest rohkem raha nendele põhiseaduse ja muude seadustega pandud kohustuste täitmiseks. Samuti nõutakse Eesti linnade ja valdade tulude suurendamiseks neile õigust kehtestada kohalikke makse

Euroopa omavalitsuskogu teeb Eesti valitsusele ettepaneku luua kriisis enam kannatanud omavalitsuste toetuseks fondi, mille abil nad saaksid jätkata teatud sotsiaalteenuste osutamist.

Omavalitsuskogu rõhutab, et Eesti valitsus peab kaasama omavalitsusi ja nende ühendusi seadusemuudatuste aruteludesse enne otsuste langetamist, eriti kui muudatustega lisanduvad omavalitsustele rahalised kohustused.

Samuti märgitakse, et Tallinnale tuleb pealinna ülesannete täitmiseks kindlustada seadustega eristaatus. Tuuakse välja seegi, et Eesti suhtes 2000. aastal koostatud raporti soovitused omavalitsuste tulubaasi kindlustamise kohta on valitsus jätnud täitmata.

Kindlustamaks uute soovituste järgimist Eesti valitsuse poolt, lisati dokumendile lõpparutelul raportööri ettepanekul nõue, et Eesti delegatsioon teeb kord aastas Euroopa omavalitsuskogule kokkuvõtte sellest, kuidas riigis on soovitusi arvestatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles