Potijõulupuu võib kevadel aeda istutada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Potijõulupuu.
Potijõulupuu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Jõulupuuna müüakse potis eri liiki okaspuid: ebaküpresse, küpresse, kadakaid ja kuuski.

Potijõulupuud kastetakse toas rikkalikult, et mullapind oleks pidevalt ühtlaselt niiske. Okaste pritsimine veega aitab okastel paremini peal püsida. Piserdatud jõulupuud lõhnavad paremini.

Võimalusel tuleks hoida jõulupuud valges ja jahedas ruumis. Liiga soojas ja pimedas ruumis hakkavad okkad pudenema või tekivad helerohelised kasvud.

Kui noori kasve pole tekkinud ja jõulupuu näib terve, võib ta sulailmaga pärast pühi õue viia. Õues tuleks sulanud maapinna korral potikuusk koos potiga mulda kaevata, rõdul peab poti mähkima pakasekaitsekangasse.

Kui puu on ruumis kasvud välja ajanud, ei tohi teda õue külma kätte viia.

Paljud inimesed loodavadki, et saavad potikuuse kevadel aeda istutada. Kindlasti ei kannata meie pakaselisi talvi heleroheliste okastega suureviljaline küpress, kuid ta on ilus talvel toas jõulupuuna ja suvel istutatuna suuremasse potti sobib hästi kaunistama terrassi või rõdu.

California ebaküpress ja lõhnav ebaküpress vajavad aias kasvamiseks niisket pinnast ja varjulist kasvukohta. Käre talvepakane võtab aga elu neiltki.

Vastupidavad potijõulupuud, mis sobivate kasvutingimuste puhul aias kasvama lähevad, on harilik kuusk, Serbia kuusk, torkav ehk hõbekuusk ja Kanada kuuse sort “Conica”. Kadakatest talub hästi meie talve Hiina kadakas. Neid okaspuid võib talvel hoida terrassil või rõdul potis jõulupuuna.

Mida väiksem puu, seda suurem on tema aias kasvamamineku tõenäosus. Väikesed okaspuud on enamasti kasvatatud potis ja juured seega terved. Suuremad, üle meetri kõrgused okaspuud on enne potti istutamist enamasti põllult kaevatud ja suuremad juured on neil kannatada saanud, kuid hea õnne korral lähevad siiski aias kasvama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles