Õpilasfirmade laadal võidutses loovus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus peeti üheksandat õpilasfirmade laata. Värska Gümnaasumi õpilasfirma "Vajalik".
Pärnus peeti üheksandat õpilasfirmade laata. Värska Gümnaasumi õpilasfirma "Vajalik". Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu kesklinnas Port Arturi kaubanduskeskuses peeti üheksandat korda õpilasfirmade laata, millel osales 41 firmat, esindatuim piirkond oli Lõuna-Eesti.

Pärnumaad esindasid Pärnu ühisgümnaasium, Pärnu-Jaagupi gümnaasium, Sindi gümnaasium, Pärnjõe põhikool ja Pärnumaa lasterikaste perede liit kokku 16 firmaga.

Aktiivne kauplemine algas laupäeval poolteist tundi enne seda, kui ürituse avasõnu ütlesid Pärnu abilinnapea Annely Akkermann ja Pärnumaa omavalitsuste liidu nimel Siim Suursild. Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni esimees ja õpilasfirmade laada algataja Mari Suurväli võrdles ettevõtjaks pürgimist mägironimisega ning soovis: vaadake tippude poole, seadke sihte.

Õpilasfirmade toodete märksõnad on loovus ja taaskasutus. Näiteks Põlva keskkooli õpilasfirma Kuuvalgus on leidnud otstarbe kasutatud lambipirnidele, millest on tehtud lambiõliga täidetud põnevad valgustid ja nende alusena saekaatrist jäänud puitu.

Võru kesklinna gümnaasiumi õpilasfirma VI-KA on aga leidnud taaskasutuse vinüülist heliplaatidele ja vormib neist maiustuste- ja puuviljakausse.

Stiilsusega hakkas silma Värska gümnaasiumi õpilasfirma Vajalik, mis pakkus Seto kalendrite kõrval saiakilekottidest valmistatud piparkoogipõllesid: hea jahu ära pühkida ja riided jäävad puhtaks.

Žürii hindas noorettevõtjate väljapanekut, tooteid ja nende uudsust, teenust, esitlust, müügistrateegiat. Võitjatele andsid auhinnad üle Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse juhataja Imre Toodu ja maakonna haridusjuht Hede Martšenkov.

Võitjateks tulid parima väljapanekuga ÕF Seto Pross (Mikitamäe kool), parima teenusega E-ained (Pärnu ühisgümnaasium), parima müügistrateegia ja suurima läbimüügiga Kuuvalgus (Põlva keskkool).

Port Arturi kaubanduskeskuse eriauhinna noorimatele sai Meile See Meeldib (Pärnumaa lasterikaste perede liit), uudsuse auhinna Puppy's DREAM (Luunja keskkool), parima koolikasutusliku toote nimetuse pälvis PerZ (Tallinna reaalkool), Sindi linnavalitsuse auhinn Jõuluke (Sindi gümnaasium), korduskasutusliku toote auhinna Rehvilahendused (Tallinna Saksa gümnasium).

Õpilasfirmade laada käive ulatus üle 13 000 krooni.

Põlva keskkooli õpetaja Kaia Tamm ütles, et Pärnus toimuv õpilasfirmade kokkusaamine on nagu mess, mille oluline osa osalejatele on eelneval päeval toimuv seminar-koolitus. Seekord kuulsid õpilasfirmade laadast osavõtjad Tartu ülikooli Pärnu kolledžis, kuidas ja kuhu investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles