Jõulukuul immitseb köögiukse vahelt pühade hõngu

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluroogades kasutatavad maitseained tekitavad isu ja soodustavad seedimist, samuti aitavad need külmetuse korral, rääkis Angelica Udeküll.
Jõuluroogades kasutatavad maitseained tekitavad isu ja soodustavad seedimist, samuti aitavad need külmetuse korral, rääkis Angelica Udeküll. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Käes on aeg, kui ehime oma kodud eelseisvateks pühadeks, aga värviliste tulede ja küünalde kõrval aitavad õiget jõulutunnet luua lõhnad ja maitsedki. Tippkokk Angelica Udeküll soovitab maitseaineid, mida detsembris ausse tõsta.

 “Lõhn, mille kohta ilmselt paljud meist ütlevad “jõululõhn”, on natuke magus, pisut vürtsikas, salapärane ja soojendav. Need on vürtsid, mis teevad tavalisest seapraest jõuluprae või saiast jõulusaia,” räägib Santa Maria menüüinsener Udeküll.

Jõulud mööduvad rikkalikult kaetud laua taga. Ehk just seetõttu ongi pühaderoogades kasutatavad maitseained korraga isu tekitavad ja seedimist soodustavad. Samuti on maitseainetel tervendav toime külmetuse korral. Seega sobivad jõuluvürtsid peale maitse ja aroomi andmise inimese enesetunde parandamiseks.

Traditsioonilised jõulumaitseained Euroopas on nelk, vürts, tsitrus, kaneel, ingver ja kardemon. Meie esivanemad kasutasid nende asemel aga kadakamarju, rosmariini, tüümiani (nõmm- ja aedliivatee), jõhvikaid, pohli, pihlaka- ja astelpajumarju, sarapuupähkleid ja õunu.

Maitsed teevad jõulust Jõulu

Kaneeliga maitsestatakse puuviljamagustoite, jooke ja küpsetisi, aga ka ulukilihast roogi. Jõulude ajal on kaneel hädavajalik hõõgveini tegemiseks. Ravitsemisel tarvitatakse kaneeli söögiisu tõstja, soolestiku tegevuse ergutaja ja antibakteriaalse vürtsina.

Edukalt võib kaneelikoort kasutada jõulukaunistuste meisterdamisel, nii hakkaks lauaehe meeldivat aroomi tuppa levitama.

Nelk on jõuluküpsetiste ja hõõgveini lahutamatu osa, samuti suurepärane vürtsiandja sealiha, köögiviljade, puuviljade, suppide ning marinaadide maitsestamisel. Kuna nelk on eriti tugeva maitse ja aroomiga, tasub selle lisamisel ettevaatlik olla.

Jõulukaunistusena torgitakse nelki apelsinisse, nii täitub tuba kütkestava lõhnaga. Ravimina on nelk hinnatud hambaravis valuvaigistina, samuti soodustab ta seedimist, leevendab kõhulahtisust ja puhitusi.

Tugeva aroomi ja täidlase maitsega must pipar on soola järel populaarsuselt järgmine maitseaine, millega saab maitset lisada lugematul hulgal roogadele. Pipar on keha soojendav vürts, mis ergutab süljenäärmete tööd ja kiirendab seedimist.

Vürts kuulub kohustuslike ainete hulka, kui valmistada sülti, pajaroogi, kala ja ulukiliha või marinaade. Sobib suurepäraselt isegi hapukapsa maitsestamiseks. Asteegid lisasid vürtsi šokolaadi sisse. Vürts aitab hoida kõhu korras.

Täidlase ja peene aroomiga ingver passib nii seakarbonaadi, -ribi ja -prae kui küpsetiste ja magustoitudega.

Usutakse, et ingveri pidevas tarbimises peitub pika eluea saladus. Sellega võib proovida ravida lihasvalu ja külmetust.

Küpsetistesse tasub jõulukuul lisada kardemoni. Meeldiv kodus küpsetatud saia ja kardemonikookide lõhn tuleb kardemoniseemnetes olevast lenduvast õlist. Seda võib kasutada karrisegudes, kookides, piparkoogitainas, pasteetides ja marinaadides.

Muskaatpähkel sobib hästi spinati, hautatud makaronide, aedviljasuppide, heledate kastmete, munaroogade ja kartulipüree maitsestamiseks, samuti magustoitudesse ja küpsetistesse.

Suures koguses on muskaatpähkel mürgine, tekitades joobumuse, mis halvimal juhul lõpeb surmaga. Mõistlikul tarbimisel aga on muskaadile omistatud mädapaiseid raviv toime.

Tähtaniis on suurepärane vürts desserdikastmete, siirupite, likööride, kompvekkide maitsestamiseks. Samuti sobib see soolalõhele kerge aniisimeki andmiseks.

Tänu dekoratiivsele väljanägemisele sobib tähtaniis jõulukaunistuste meisterdamiseks. Ravimina soovitatakse tähtaniisi närida hingeõhu parandamiseks ning köha ja ülemiste hingamisteede raviks.

Uut moodi vanad jõuluroad

Jõulude paiku tõusevad rahvusroad au sisse. Udekülli sõnutsi pole traditsioonilised jõuluroad kuhugi kadunud, kuid üht-teist võiks neis muuta. “Kui vanasti lisati alati hapukapsale hanerasva, siis nüüd soovitakse vähem rasvast kapsast ning maitsestatakse apelsinimahla, siidri, vürtsi või kaneeliga,” kirjeldab ta ja lisab, et väga hästi sobib hapukapsa maitsestamiseks apelsinipipar.

Valge kapsa kõrval leiab rohkesti kasutamist punane kapsas. “Uutes jõuluretseptides ongi vahelduseks valgele kapsale punane kapsas, mis maitsestatud kaneeli ja loorberiga,” märgib Udeküll.

Seapraad on küll endiselt jõululaual aukohal, kuid selle aasta jõulumenüüdes soovitavad kokad linnulihast ja kalast roogi. Samuti kasutatakse paljusid maitseaineid uudsel moel. “Näiteks magusa maitseainena tuntud kaneeli kasutatakse soolaste roogade valmistamisel, nii valmib selleks jõuluks pardirind piparkoogimaitseainega,” mainib Udeküll.

Talvel juuakse ikka hõõgveini, kuid see ei pea olema alati alkoholiga. Kiiresti valmistate maitsva jõulujoogi, lisades viinamarjamahlale ingverit, kaneeli, nelki ja tähtaniisi. See aromaatne aurav jook sobib isegi pere pisikestele liikmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles