Õpilasfirmad näitasid laadal loovaid lahendusi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värska gümnaasiumi õpilasfirma Vajalik pälvis parima müügistrateegia auhinna.
Värska gümnaasiumi õpilasfirma Vajalik pälvis parima müügistrateegia auhinna. Foto: Urmas Luik

Ettevõtlikud noored sirguvad koolipingist, seda tõendas Pärnus peetud üheksas õpilasfirmade laat, millel osales 41 firmat, esindatuim piirkond oli Lõuna-Eesti.

Pärnumaad esindasid Pärnu ühisgümnaasium, Pärnu-Jaagupi keskkool, Sindi gümnaasium, Pärnjõe põhikool ja Pärnumaa lasterikaste perede liit kokku 16 firmaga.

Avasõnades võrdles Pärnumaa majandusõpetajate ainesektsiooni esimees ja õpilasfirmade laada algataja Mari Suurväli ettevõtjaks pürgimist mägironimisega ning soovis: vaadake tippude poole, seadke sihte.

Rõhk taaskasutusel

Õpilasfirmade toodete märksõnad on loovus ja taaskasutus. Näiteks Põlva keskkooli Kuuvalgus valmistab kasutatud elektripirnidest lambiõliga täidetud põnevad valgusteid ja alusena saekaatris ülejäänud puuklotse.

Võru Kesklinna gümnaasiumi VIKA aga vormib vinüülplaatidest maiustuste- ja puuviljakausse. Mismoodi vana heliplaat ennast painutada annab, sellele vastasid noored kauplejad nagu ühest suust: “Ärisaladus!”

Kodukohale iseloomuliku väljapanekuga jäi silma Värska gümnaasiumi Vajalik, pakkudes Seto kalendrite kõrval saiakilekottidest piparkoogipõllesid, millelt on hea jahu maha pühkida ja riided jäävad puhtaks.

Laupäeval Port Artur 2 kaubanduskeskuses õpilasfirmade laadalt “Pärnumaa jõulud 2010” ostetud esemed on kordumatud ja üllatavad jõuluvanalt kinkide ootajaidki. Samal ajal oli huvitav jälgida, kuidas noored toodangut pakuvad, näiteks parima väljapanekuga silma jäänud Mikitamäe kooli firma Seto Pross.

“Vill, mida viltimiseks kasutame, on kodulamba seljast,” tutvustasid tüdrukud näputööd, mis oli sätitud lauale nii nagu kalleimad ehted kullapoe vitriinis, alates alusest kuni selleni, et ehe ulatati tugevast paberist kotikeses ja lisati visiitkaart.

Uudsus ja esitlus

Þürii hindas noorettevõtjate väljapanekut, tooteid ja nende uudsust, teenust, esitlust, müügistrateegiat. Võitjatele andsid tänukirjad ja ürituse toetajate väljapandud magusad auhinnad üle Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse juhataja Imre Toodu ja maakonna haridusjuht Hede Martðenkov.

Võitjad: parim väljapanek – ÕF Seto Pross (Mikitamäe kool), parim teenus – E-ained (Pärnu ühisgümnaasium), parim müügistrateegia ja suurim läbimüük – Kuuvalgus (Põlva keskkool), Port Arturi kaubanduskeskuse eriauhind noorimatele – Meile Meeldib See (Pärnumaa lasterikaste perede liit), uudsuse auhind – Puppy’s DREAM (Luunja keskkool), parim koolikasutuslik toode – PerZ (Tallinna reaalkool), Sindi linnavalitsuse auhind – Jõuluke (Sindi gümnaasium), korduskasutuslik toode – Rehvilahendused (Tallinna Saksa gümnaasium).

Õpilasfirmade laada käive ületas 13 000 krooni ja mõni õpilasfirma panustas osa tulust heategevusse.

Põlva keskkooli õpetaja Kaia Tamm ütles, et Pärnus toimuv õpilasfirmade kokkusaamine on nagu mess, mille oluline osa osalejatele on eelneval päeval toimuv seminar-koolitus. Seekord kuulsid õpilasfirmade laadast osavõtjad Tartu ülikooli Pärnu kolledþis, kuidas ja kuhu investeerida.

Õpilasfirmadega koos osales Pärnumaa lasterikaste perede liit, mis korraldaja Mari Suurväli sõnul on uudne samm. “Nad ei ole traditsioonilised üritusel osalejad, kuid tahame neid innustada, anda koolitusvõimaluse, teha koostööd,” rääkis ta.

Pärnus alustati õpilasfirmade laadaga 2002. aastal, mil põhiliselt Sindi gümnaasiumi majandusõppe õpilased korraldasid sõbrapäeva eel esitlus- ja müügiürituse.

Õpilasfirmad alustasid tegevust aga tunduvalt varem, 1992. aastal, olles praeguste ja tulevaste ettevõtjate tänuväärne kasvulava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles