Kommentaar: Sihile jõudmine vajab visadust

Annely Akkermann
, Pärnu abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann.
Annely Akkermann. Foto: PP

Mul on hea meel, et kooliõpilaste hulgas leidub palju julgeid ja ambitsioonikaid noori. Edukad on ettevõtted, mis töötavad turust ja konkurentsist mõnevõrra ees. Tartu ülikooli emeriitprofessor Vambola Raudsepp on öelnud, et teadmised innovatiivsete lahenduste kohta jõuavad õpikutesse ja loengusaalidesse neli-viis aastat pärast leiutamist ja siis ei ole need enam uudsed.

Leidlikkus, uuenduslikkus, moesõnaga innovatsioon nii tootearenduses kui ettevõtte sisemistes protsessides eristavad edukamaid ja vähem edukaid ettevõtteid. Seetõttu ongi uudsed ideed nii kiivalt kaitstud ärisaladusega ja majandusteaduskonnas neid esialgu õppida ei saa. Siiski on majandusharidus väärt haridus, kuidas muidu saaks edasi minna sealt, kuhu teised on jõudnud, ning lisada oma uudne idee ja teadmine.

Mul on kogemus kahe ettevõtte loomisest, kulub kolm aastat peaaegu palgata tööd. Ilmselt on see tavapärane. Noored ärgu ehmugu, kui ettevõte ei käivitu kiiresti, vaid vajab üha uut ja uut energiat. Ettevõtte ülesehitamisel läheb vaja visadust, sihikindlust, süsteemsust, kohanemisvõimet, suhtlemis- ja juhtimisoskust, vastutustundlikkust, pingetaluvust, ettenägelikkust.

Kõnealusel õpilasfirmade laadal oli häid leide mitu, kuid minu arvates säravaim idee oli vanadest pirnidest toodetud õlilambid. Väga õnnestunud ja kasutatav on ka uudne salli lahendus: pikk sall, mida saab siidlindiga parajalt pikaks või lühikeseks krookida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles