Mis on vorsti sees?

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlased armastavad väga süüa lihatooteid, kuid toitumisspetsialistid on soovitanud piirata keeduvorsti ja viinerite söömist, sest neis on üsna vähe liha ja suurt kasu nende söömisest tervisele ei tõuse.

Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja Sirje Potisepp rääkis, et peale liha sisaldavad keeduvorstid ja viinerid loomset valku (kamar) ja rasva. “Lihaks loetakse sealiha puhul ainult kuni 30protsendilise rasvasisaldusega lihaskude, kõrgema rasvasisalduse puhul tehakse ümberarvestus ja see on toidu koostisosade loetelus kas rasv või seapekk,” selgitas ta. “Kui vorsti tehakse 100protsendiliselt poolrasvasest lihast vorstist, kirjutatakse peale “71% liha”, kuigi see on tehtud sajaprotsendiliselt sealihast, mis lihtsalt sisaldab rasva.”

Tihti lisatakse vorstidesse loomse päritoluga toormest kanamuna ja piimavalku.

Taimse valguna on vorsttoodetes kasutusel sojavalk. “See on küll allergeen, kuid sojavalgu kasulikkusest on palju räägitud. Peale kõige muu on ta aminohappeliselt koostiselt üsna lähedane loomsele valgule,” rääkis Potisepp.

Koostisosade loetelust võib leida samuti süsivesikuid, seda peamiselt kartuli- või maisitärklisena. “Osa tootjaid lisab lihatoodetesse taimseid kiudaineid: hernest ja kartulit, mis on toitumise seisukohalt pigem kasulikud kui kahjulikud,” sõnas Potisepp.

Kindlasti ei puudu koostisosade loetelust vesi. Toodetele iseloomuliku maitse annavad maitse- ja lõhnaained.

Lisaainetena on kasutusel antioksüdandid, mis pidurdavad rasvade oksüdeerumisprotsesse, stabilisaatorid, mille ülesanne on tagada vorstide stabiilne konsistents, ja säilitusaine võimaldab hoida lihatooteid ohutuna pikema säilitusaja jooksul.

“Kindlasti ei saa väita, et kõik tooted sisaldavad vähe liha ja palju lisaaineid. Tähtis on lugeda etiketilt koostist, sest iga toote koostis ja retsept on erinev,” rõhutas Potisepp. “Sõltuvalt vorstiliigist on abitooraine lisamine vajalik, andmaks tootele harjumuspärane konsistents ja maitse. Kui keeduvorstidele ja viineritele vett mitte lisada, jäävad need ebaloomulikult tuimaks ja maitsetuks.”


Viineri koostis

Sealiha 45%
Joogivesi
veiseliha 17%
seapekk (kui kasutada poolrasvast liha, milles on 50% taid ja 50% pekki, peab selle ümber arvutama, sest pekk ei ole Eestis liha)
tärklis (seob vett)
piimavalk (annab parema maitse ja ühtlasema struktuuri)
keedusool
looduslikud lõhna- ja maitseained.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles