Juhtkiri: Merekarude kiituseks

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu Rotary klubi võttis koos Pärnu jahtklubiga vedada kiiduväärse ettevõtmise rikastada Pärnu linna taas ühe kena skulptuuriga. Linnaskulptuurid, mis püstitatud kellegi mälestuseks või tunnustuseks, olgu selleks siis elanud inimene või rahvaluulekangelane, on tavapärased väga paljudes linnades. Õnneks on Eestissegi viimastel aastatel püstitatud skulptuure ja mälestuskujusid, mis ei trooni mitte uhkel postamendil jalakäijate pea kohal, vaid paiknevad otse tänaval või pargis, nii et saab juurde minna ja käega katsuda.

Nii mõnestki sellisest kujust on omamoodi legend saanud, võtkem kas või Tarva kuju Rakveres, Johann Voldemar Jannseni või Raimond Valgre skulptuur Pärnus. Tallinna kesklinna püstitatud korstnapühkija skulptuuri võivad eestlased taustsüsteeme teades suhtuda küll põlgusega, kuid turistid seisavad suisa järjekorras, et selle ees mälestuseks pilti teha.

Linnaskulptuure pole kunagi liiga palju ja seetõttu võib iga sellist algatust toetada. Pronksist Kihnu Jõnn leiab valmides koha Pärnu jahtklubi juures ja paremat kohta kuulsa metskapteni mälestamiseks oleks keeruline leida.

Jõnnu kuju autor Tauno Kangro on Eestis vastuolulise kuulsusega kunstnik, kuid omal alal on tegu ikkagi tugeva tegijaga. Kangro on hea skulptor ja on hea, et just tema uue skulptuuri loob, sest see vaid rikastab Pärnu skulptuuripilti. Kui leidub teisigi ettevõtlikke pärnakaid, nagu seda on rotarid, võiks linnaruumi järgmised kujud luua näiteks Mare Mikoff või Hannes Starkopf. Nii kujuneb suvepealinna avaõhus läbilõige eesti tugevate ja hinnatud skulptorite loomingust.

Pärnu Postimees toetab igati Pärnumaa merekarude kiituseks Kihnu Jõnnu skulptuuri loomist ja püstitamist Pärnu jahtklubi juurde, sest usume, et ettevõtmine on seda väga väärt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles