Inimese organismile kõige kasulikum toiduaine on tomat, selgub Suurbritannias koostatud edetabelist.
Kõige kasulikumad toiduained
Tomat sai esikoha kõrge aktiivsete antioksüdantide lükopeenide ning C-vitamiini taseme tõttu. Viimaste aastate uuringud tõestavad, et tomat toetab südame-veresoonkonda ja hoiab ära mõne vähivormide arengu.
Teise koha hõivas edetabelis kaerahelbepuder, mis sisaldab palju E-vitamiini, proteiine ja kiudaineid. Esikolmiku lõpetab kiivi, mis sisaldab rohkesti vitamiine A, C ja E ning nende seemnetes leidub Omega-3 rasvhappeid.
Edetabelis neljanda koha hõivasid mustad viinamarjad, milles sisaldub ohtralt antioksüdante flavonoide, mis takistavad vähi arengut ja toetavad südant.
Viiendale kohale paigutusid apelsinid. Neis sisaldub suurel hulgal C-vitamiini ja pektiine. Just pektiinid langetavad organismis kahjuliku kolesterooli taset.
Järgnevad kõrge antioksüdantide tasemega brokkoli ning rasvhappeid sisaldav ja veresuhkru taset stabiliseeriv avokaado.
Kaheksandal kohal on joodi- ja rauarikas ning A- ja C-vitamiine sisaldav kress-salat. Kõige kasulikumate toiduainete esikümne lõpetavad vererõhku stabiliseeriv ja antibakteriaalse toimega küüslauk ning antioksüdantiderikas oliiviõli.