Kõige kasulikumad toiduained

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti teadlaste hinnangul on tomat inimese organismile kõige kasulikum toiduaine.
Briti teadlaste hinnangul on tomat inimese organismile kõige kasulikum toiduaine. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Inimese organismile kõige kasulikum toiduaine on tomat, selgub Suurbritannias koostatud edetabelist.

Tomat sai esikoha kõrge aktiivsete antioksüdantide lükopeenide ning C-vitamiini taseme tõttu. Viimaste aastate uuringud tõestavad, et tomat toetab südame-veresoonkonda ja hoiab ära mõne vähivormide arengu.

Teise koha hõivas edetabelis kaerahelbepuder, mis sisaldab palju E-vitamiini, proteiine ja kiudaineid. Esikolmiku lõpetab kiivi, mis sisaldab rohkesti vitamiine A, C ja E ning nende seemnetes leidub Omega-3 rasvhappeid.

Edetabelis neljanda koha hõivasid mustad viinamarjad, milles sisaldub ohtralt antioksüdante flavonoide, mis takistavad vähi arengut ja toetavad südant.

Viiendale kohale paigutusid apelsinid. Neis sisaldub suurel hulgal C-vitamiini ja pektiine. Just pektiinid langetavad organismis kahjuliku kolesterooli taset.

Järgnevad kõrge antioksüdantide tasemega brokkoli ning rasvhappeid sisaldav ja veresuhkru taset stabiliseeriv avokaado.

Kaheksandal kohal on joodi- ja rauarikas ning A- ja C-vitamiine sisaldav kress-salat. Kõige kasulikumate toiduainete esikümne lõpetavad vererõhku stabiliseeriv ja antibakteriaalse toimega küüslauk ning antioksüdantiderikas oliiviõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles