PÖFF pakub kirju filmivaliku

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval keskraamatukogus Pärnu esimese PÖFFi avanud Tiina Lokk lubab siinsetele filmifriikidele põnevaid kinoelamusi.
Kolmapäeval keskraamatukogus Pärnu esimese PÖFFi avanud Tiina Lokk lubab siinsetele filmifriikidele põnevaid kinoelamusi. Foto: Ants Liigus

Tänavu tosina üle-eestilise seansipaiga jagu oma haaret laiendanud PÖFFi Pärnu programmi põhirõhk on suure festivali traditsioone järgides Euroopas vändatud filmidel, aktsendiks lühi- ja animafilmid ning noorte filmitegijate tööd.

Kolmapäeval avanes Pärnu keskraamatukogus siinmail esimest korda toimuv Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF), mis toob suvepealinna kinopublikuni kuus väga eripalgelist linateost ja muusikaõhtud Endla Teatrikohvikus.

Pimedate Ööde filmifestivali direktor Tiina Lokk, mille poolest äsja lõppenud 14. filmifestival varasematest erines?

Tänavust festivali kaunistas kindlasti Euroopa filmiauhindade galaõhtu, erinevus on seegi, et festival võttis väga kõvasti fookusesse Euroopa filmi. Mitte et meil seda enne vähe oleks olnud, aga sel aastal juhtisime vaatajate tähelepanu just Euroopas valminud filmidele.

Erinev ja teistmoodi oli ning on see, et mitte kunagi varem ei ole PÖFF olnud tuuril Eesti väiksemates kohtades. Oleme küll varem näidanud festivali filme väljaspool Tallinna, ent mitte sellisel kujul kui tänavu.

Kas me järgmisel aastal teistes Eesti linnades oleme, ma veel ei tea. Filmide näitamisega on nimelt seotud väga palju tehnilisi nüansse ja lahendused alles ootavad väljatöötamist.

Miks PÖFFi korraldajad otsustasid paariteistkümne festivalipaiga jagu festivali kasvatada? Et kino tuleks koju kätte?

Selle eest, et PÖFF Pärnusse on jõudnud, võite tänada oma linna inimesi. Nemad on meie poole pöördunud ja meid siia kutsunud.

Festivali korraldajad on selleks liiga tagasihoidlikud, et end ise kellelegi peale suruda või välja pakkuda.

Oleme aastate jooksul aru saanud, et säärane ettevõtmine läheb paremini tööle siis, kui kohalikus keskkonnas on inimene või inimesed, kes tahaksid festivali korraldamises kaasa lüüa.

Kunagi, kui meid kutsusid Viljandi, Narva, Jõhvi ja teisedki linnad, nägime väga palju vaeva, et leida väikelinnades kohti, kus üldse oleks võimalik filme näidata. Ent pärast festivali toimumist neis paigus on kohalikud ise midagi ette võtnud, et nende kodukohta loodaks kinonäitamise punktid.

Meile on Tallinnast väljasolek kasulik eelkõige reklaami osas. Täna on pärnakas siin, aga homme Tallinnas ja ta on vähemasti kuulnud või juba näinud, mis see PÖFF on. See loob uusi traditsioone.

Kas jätkate seda traditsiooni? On PÖFF järgmisel aastal Pärnus?

Ma arvan küll. Meil on küll väljaspool Tallinna festivaliga kaks ületamist nõudvat raskust. Esiteks inimesed.

Suur filmifestival on nüüd läbi, korraldajatel on pingelangus ja paljudki meist on haiged, ent iga kohalik festival vajab tegijaid.

Probleemiks võib olla filmiõiguste saamine. Praegu on meil kõik filmiõigustega kaetud, ent kui tahame pakkuda väikekohtades huvitavat programmi, tähendab see filmide korduvnäitamist paljudes Eesti kohtades ja peaksime sellisel juhul ostma juba suure filmi õiguse.

Just filmide õigused oli tänavuse festivali laienemise juures üks keerulisemaid küsimusi, sest me pole varem nii palju kordi üht linateost näidanud ja polnud lihtsalt teadlikud.

PÖFF on esimest korda suvepealinnas. Mida pärnakatele vaatamiseks pakute, millest lähtudes koostati programm?

Ühelt poolt arvestasime Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Ela Tomsoni ettepanekuid ja soove, millistest festivali programmidest võiks Pärnus filme näidata. Teisalt lähtusime ideest eksponeerida pärnakatele suure PÖFFi mitmekülgsust ehk mängufilmide kõrval linateoseid PÖFFi alafestivalidelt, nagu lühi- ja animafilmide, lastefilmide ja panoraamfilmide festival. Usun, et Pärnu filmipublik igavust tundma ei pea.

Kuidas Pärnu keskraamatukogu saal filmide näitamiseks sobib?

Ausalt öeldes pole mul veel aimugi, ent usun, et teie raamatukogu saal on kinoks igati sobiv. Ta on just paraja suurusega ja kogu raamatukogumaja ise on väga fantastiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles