Pensionide ja toetuste kojukanne kallineb

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes soovib, et postiljon talle pensioni- või toetusraha koju tooks, peab uuest aastast selle teenuse eest maksma 4.60 eurot ehk senisest 14 krooni rohkem. Pärnumaal puudutab hinnatõus 1369 inimest.
Kes soovib, et postiljon talle pensioni- või toetusraha koju tooks, peab uuest aastast selle teenuse eest maksma 4.60 eurot ehk senisest 14 krooni rohkem. Pärnumaal puudutab hinnatõus 1369 inimest. Foto: Priit Simson/Postimees.

Ajalehetoimetusse helistas Kilingi-Nõmmel elav pensionieas naine, kes oli häiritud postkasti potsatanud Eesti Posti kirjast.

Nimelt andis postifirma teada, et uuest aastast peab pensioni kojutoomise eest maksma senise 58 krooni asemel 72 krooni kuus. “Miks ometi nööritakse neid kõige väetimaid?” ohkas pensionär.

Uus riigihange

Sotsiaalministeerium andis Pärnu Postimehe pärimise peale teada järgmist: “30. septembril 2010 kuulutas sotsiaalkindlustusamet välja avatud riigihanke riiklike pensionide, toetuste ja hüvitiste kojukande teenuse osutamiseks kahel järgmisel aastal. Ainsa pakkumuse esitas AS Eesti Post, millega sõlmiti leping 6. detsembril. Leping jõustub 29. detsembril 2010 ja kehtib kuni 28. detsembrini 2012.”

Nii ongi kahel järgmisel aastal riiklike pensionide ja sotsiaaltoetuste ühe kojutoomise hind 4.60 eurot ehk 72 krooni.

“Eesti Post ei teeni kasumit pensionide kojukande pealt,” selgitas postifirma kommunikatsioonijuht Inge Suder. “Pensionide kojukande teenustasu arvutamisel lähtub ettevõte omahinna komponentidest, millest suurema osa moodustavad töötajate töötasu, transport ja sularaha käitlemine. Pensionide kojukande teenuse keskmine hind on 72 krooni.”

Teenib kahjumit

Praegu kehtiva 58 krooniga teenust osutades teenib ettevõte Suderi sõnutsi iga väljamakse pealt 13 krooni kahjumit.

“Uue hinna arvutustes lähtus Eesti Post printsiibist, et selle teenuse hind peab katma vähemalt teenuse omahinna,” rääkis Suder. “Hind on kõigile sama, olenemata sellest, kas elatakse postkontori vahetus läheduses või seal, kuhu kirjakandja peab pensioni kättetoimetamiseks sõitma paarkümmend kilomeetrit.”

Eestis viiakse pensionid, toetused ja hüvitised koju 12 940 inimesele maksja ehk riigi kulul ja 15 230 inimest maksab kojukande eest ise. Üle 65 protsendi teenust kasutavaid pensionäre elab maal.

2009. aasta juulis toodi pension koju 31 889 inimesele, tänavu 27 920-le, aga 2008. aastal toimetas Eesti Post pensioni koju umbes 70 000 inimesele kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles