Ain Kallis: Kes on lumetorm Monika ristiema?

, EMHI arendusosakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann/Postimees

Kindlasti seostub meil veel mõnda aega Monika nimega äsja Eestis möllanud lumetorm. Nii nagu miljonite ameeriklaste mällu on Andrew, Ivan või Jeanne jäädvustunud 2005. aasta tapjate orkaanidena. Kas te aga teate, kust on pärit äsjase lumetormi nimi?

Pikka aega oli kombeks nimesid panna vaid orkaanidele-taifuunidele, mis valdavalt tegutsesid troopilistel laiustel. 1954. aastal aga hakkas Saksa naissünoptik Karla Wege (mõnes riigis on Karlad naised!) panema täiesti tavalistele madal- ja kõrgrõhkkondadele nimesid. Alguses said enam pahandust tekitavad tsüklonid naise-, rahulikumad antitsüklonid aga mehenime.

Pärast feministide sekkumist otsustati, et ühel aastal (nagu tänavu) on kõik tsüklonid nais- ja antitsüklonid meessoost, järgmisel aastal aga vastupidi. Näiteks tõi äsja tugevat tuult ja laia lund siiapoole Monika, päikest näitas viivuks Peter.

Ilmast ilma on ilmategijail vist kõikjal ilmas rahaga kitsas. Kaheksa aastat tagasi tuli just seetõttu Berliini vabaülikooli sünoptikul Thomas Dümmelil hiilgav mõte hakata õhurõhkkondadele ristiisasid-emasid leidma. Muidugi raha eest.

Tsüklonid hinnati odavamaks (neid on Euroopas aastas keskmiselt 160, antitsükloneid 55). Tsükloni nime eest tuleb välja käia 199 eurot, kõrgrõhkkondade hind on 100 euro võrra kõrgem. Äriidee oli hea ning raha muudkui kogunes.

Vaid üks näide. 2005. aasta jaanuarikuise uputuse, pimeduse ja metsalangetuse tõi meile tugev torm Erwin, nimetatud kellegi Erwin Kohli järgi. Talle järgnes paari päeva pärast pea niisama kõva tegija Gero (ristiisaks Gero Thieme).

Muide, äsjase 2010. detsembri lumetormi ristiema õiguse ostis endale keegi Monika Pfrengle-Sewing.

Kuidas nime osta? Umbes keskmise kuupalga eest saaksime kõik Euroopa kaardile – mõni pikemaks, mõni lühemaks ajaks. Kes soovib näha oma pandud nimega õhukeerist Euroopa kaardil, peab arvestama sellega, et järgmise aasta rõhkkonnad on välja müüdud ehk oma nime juba saanud. Eelnimetatud ülikooli meteoroloogiainstituudis (aadressil http://www.met.fu-berlin.de/wetterpate/) alustatakse nimemüüki tavaliselt oktoobri alguses. Tuleb arvestada sellega, et 2011. aastal on tegijad mees-, 2012. aastal aga jällegi naissoost!

Üldiselt on niisugune nimepanek kaunis ohtlik tegevus: meenutagem Austraalia meteoroloogi Clement Wragge’i saatust. Kui 100 aasta eest tekkis sealsel valitsusel raskusi ilmateenistuse rahastamisel, hakkasid riiki “ründama” ministrite nimedega tsüklonid. See oli suur viga: orkaanide ristiisa lasti föderaalteenistusest lahti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles