Juhtkiri: Mustad jõulud

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kui igal aastal detsembris oodatakse valgeid jõule, ei mõelda selle all niivõrd lumevaipa - kuigi ka seda -, vaid eelkõige hingerahu ja õnnist vaikust. Lume pärast tänavu muretsema ei pea, seda jagub, isegi päris palju. Rahust ja vaikusest Eesti elus pole praegu kahjuks juttugi.

Kahtlemata ei saa me mööda kaitsepolitsei (kapo) infost, mille järgi Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea, üks Eesti mõjuvõimsamaid poliitikuid Edgar Savisaar küsis oma parteile Venemaalt suurema summa raha, mis kapo sekkumise tõttu jäi küll üle andmata.

Lugu on väga halb ega heida varju ainult Keskerakonnale ja selle juhtidele, vaid kogu Eesti poliitmaastikule. Eetika ja moraal paistavad olevat täiesti kadunud ning nende normide järgi käitumine on muutunud taunitavaks. See kehtib tegelikult kõigi erakondade kohta. Veenvaim näide selle kohta on riigikogu hiljutine otsus dekriminaliseerida erakondade varjatud rahastamine.

Seda, et Savisaar on küsinud Venemaalt raha oma erakonnale, ei saa ühegi argumendiga õigustada. Nüüd on Keskerakonnal kohustus endale näkku vaadata ja välja selgitada, kas tegu on parteiga või Savisaare varjuga. Vaadates juhi kaitsele tõtanud kõrgete parteilaste sõnavõtte, siis ilmselt viimasena mainituga.

Jällegi pole nii-öelda jõuluõhtu lõpuks tähtis üks erioperatsioon või tähtsuseta detailid, vaid laiem pilt.

Laiema pildi nägemise lähtealuseks sobivad president Toomas Hendrik Ilvese sõnad kõnealusel teemal: “See ei ole mäng. Tegelikult näitavad moraalne hinnang juhtunule ja sellest johtuvad otsused, mis on Eesti poliitikas lubatud ja mis jätkuvalt keelatud.”

Jah, jõulud on mäng, armas mäng, kuid see, mis jõuluajal Eesti poliitikas toimub, ei ole seda. Keskerakonna ja Eesti poliitika maine tervikuna on saanud ränga löögi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles