Mati Kuusk: Eestimaa uhkus …

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eestimaa uhkuse tunnustuse pälvinud kolm koolitüdrukut Kadi-Maaja (18 a), Merili (17 a) ja Kristine (17 a) aitasid oma koolivenda Alekseid (10 a), kes kaotas kodu ja vara tulekahjus.

”Eestimaa uhkuse” toimetaja Mari Torga ütles, et valiku määras tüdrukute erakordne hoolivus, mida nad üles näitasid. See on imetlusväärne, et neiud ainult ei mõtle välja, kuidas hädasolijat abistada, vaid viivad oma plaanid ellu. Tegutsedes südameheadusest ja tõepoolest selleks, et aidata.

Saade ”Eestimaa uhkus” 19. detsembril TV3s võttis pisarad silma isegi kõige tuimematel. Oli ülev ja uhke tunne, et Eestis leidub nii toredaid ja hoolivaid inimesi.

Teie, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, tegite maavanemana väga palju head Pärnumaa rahvale. Panite jõuliselt õla alla Pärnu haigla ehituse jätkamisele ja lõpetamisele, seisite Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi likvideerimise vastu, kuna seda kooli taheti tollase abilinnapea Sulev Alajõe eestvedamisel liita Ülejõe gümnaasiumiga.

18. oktoobri 2009 kohalike valimiste eel küsisid paljud mu sõbrad: keda valida?

Vastasin, et meil on nüüd kindel kandidaat – Toomas Kivimägi. Teie poolt hääletas minu suur sõpruskond, nende hulgas enamik Cibuse pagareid ja kondiitreid oma pereliikmete ja tuttavatega.

Nüüd olete teie Pärnu linnapea. Cibuse pagarid ja kondiitrid on koondatud või ootavad seda. Tean peret, kus nii isa kui ema töötavad Cibuses, koolis käib kolm last, majale on võetud pangalaen.

Kas olete mõelnud, et Cibus on viimane töötav toiduainetetööstus Pärnus? Kas teile meeldiks, et Cibus lõpetab tegevuse teie ametiajal?

Soe sai-leib otse ahjust ei ole ainult Cibuse bränd, vaid kogu Pärnu oma. Ahjusooja leiba-saia tullakse ostma nii Tallinnast kui Riiast, seda võetakse kaasa külakostiks ja oma tarbeks, kui minnakse Soome, Rootsi, Norrasse, Saksamaale …

Pärnu vormileib, Muuli leib ja Lahe sai – need on vaid kolm toodet, kuid neile võib Cibus julgelt toetuda.

Veel on võimalik päästa Eestimaa uhkust Pärnumaal: jätkata ahjusooja konservandivaba leiva-saia tootmist. On olemas väga suur ja hästi toimiv müügikett, mis hõlmab Pärnut, Sindit ja osa Pärnu maakonnast.

Taastage kondiitritööstus sellises mahus, et saaks toota suures koguses pirukaid ja teha need ahjusoojalt kättesaadavaks puhkajatele suvel otse rannas. Samasugust pirukamüüki korraldati näiteks Brasiilias sambafestivali ajal. Pirukapoisid käisid etenduste ajal pinkide vahel, pakkudes sooje pirukaid, limonaadi, õlut.

Kindlasti on toitlustus- ja kaubandusettevõtetes nõutud Cibuse väikesaiad, plaadikoogid ja keeksid.

Eesmärk on taastada kaubamärk Cibus. Praegusest juhtkonnast tuleb lobisejad ja loodrid välja arvata (vt Karl Liivapuu, PP 27.08.2010). Jääb üle Rein Kilgiga kokku leppida, kust saada tegevuseks raha, mis sõna otseses mõttes vedeleb maas.

Investeeringuteks võib saada toetust põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt kuni kümme miljonit krooni 50protsendise omafinantseerimisega. Seadmed peavad olema uued või kuni kaks aastat vanad. Toetust saavad ainult tegutsevad põllumajandussaadusi töötlevad toiduainetööstuse ettevõtted.

Cibus pole viimased viis-kuus aastat saanud märkimisväärselt raha investeeringuteks.

Loodan teie, Toomas Kivimägi abile, et tõelise tahtmise korral oleks võimalik Cibuses tootmisega jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles