Rahvatants on osa tänapäeva noorte elust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Koidula gümnaasiumi rahvatantsijad eesotsas juhendajate Elfride Nikolai ja Jekaterina Põldotsaga korraldasid ürituse “Pärnumaa tantsib 2010”. Pildil (vasakult): Merily Kalamees (12.c), Germa Karro (maaülikool), Silvi Treial (12.r), Christian Loob (12.a), Dagmar Übner (12.r), Tormi Vahar (12.c).
Pärnu Koidula gümnaasiumi rahvatantsijad eesotsas juhendajate Elfride Nikolai ja Jekaterina Põldotsaga korraldasid ürituse “Pärnumaa tantsib 2010”. Pildil (vasakult): Merily Kalamees (12.c), Germa Karro (maaülikool), Silvi Treial (12.r), Christian Loob (12.a), Dagmar Übner (12.r), Tormi Vahar (12.c). Foto: Erakogu

Miks on Pärnu Koidula gümnaasiumi tüdrukud nii graatsilised ja poisid nii kergejalgsed? Sest juba 35 aastat on neile rahvatantsu õpetanud Elfriede Nikolai.

Austria kirjanik Vicki Baum on öelnud, et on olemas palju teid õnneni ning tantsimine on üks neist. On palju tantsustiile, nagu ballett, hiphop, breik, salsa, ka rahvatants.Viimasena nimetatu suhtes on tunded nii negatiivsed kui positiivsed. Paljud noored, kes rahvatantsuga tegelevad, arvavad, et see on väga äge, kuid kahjuks on pea niisama palju neid, kes sellest nii vaimustuses ei ole, ja arvavad, et rahvatants on aegunud ja mõeldud eelkõige vanematele inimestele.

Meie koolis õpetatakse ainukese tantsustiilina just rahvatantsu, juhendajaks väsimatu Elfriede Nikolai. Õpetaja motiveerib ja innustab lapsi tantsima vahvate laagrite, tantsupidude ja rahvusvahelistel festivalidel osalemisega. Enda väitel püüab ta nüüd, kui õpetajaametis oldud juba 50 aastat, võtta asja rahulikumalt. Varem oli ta ikka noor ja range.

Kuna 2011 on tantsupeoaasta, käivad proovid juba täie hooga. Trenni tehakse hommikul, päeval ja õhtul nii argipäevadel kui nädalavahetustel.

Gümnaasiumirühma kõrval on hulk pisemaid poisse ja tüdrukuid, kes hoolega harjutavad.

Tuleb tunnistada, et pealtnäha lihtsad kombinatsioonid ja muusika on osutunud keerukamaks, kui uskunuks. Hea seltskond on aga kindlasti üks ärgitajaid, et pärast tunde pastlad jalga siduda.

Vanemate õpilastegi hulgas leidub neid, kes tegelevad selle alaga vaid tantsu kui liikumise pärast, aga kindlasti on hulk neid, kes mõistavad, kui oluline on rahvatants. Tänapäeva ühiskonnas, kus piirid on lahti ja kohe-kohe võtame kasutusele euro, on äärmiselt oluline, et oleks siiski midagi, mis eristaks meid kõigist teistest. Vaieldamatult jääb selleks põlvest põlve pärandatav kultuur.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles