Kaupmehe hauaplaati näeb muuseumis

Kalev Vilgats
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu päeva puhul tutvustas Pärnu muuseumi arheoloogiakogu hoidja Margo Samorokov uut eksponaati, mis asub muuseumi fuajees otse ajaloolise koge vastas.

Selleks on Pärnu kaupmehe Johannes Buchorni hauaplaat.

See on vanim säilinud hauaplaat Nikolai kirikust, tehtud Uus-Pärnus 1308. aastal surnud kaupmehe Johannes Buchorni mälestuseks ja tema hauakambri katteks. 130 x 220 sentimeetri suurune plaat kaalub üle tonni.

Eesnime kandnud nurk on küll murdunud, kuid isiku tuvastas juba enne teist maailmasõda ajaloolane Heinrich Laakmann. Muuseumi on plaat toodud enne Nikolai kiriku õhkimist 1954. 1980. aastatel eksponeeriti plaati restaureeritud Punase torni õuel, kus see oli osa püsinäitusest. Hiljem sattus plaat unustusse, viimased Punase torni rentnikud kasutasid seda hoovis improviseeritud lavana.

2015. aastal toimetati plaat muuseumi ja sellest aastast saab seda näha fuajees.

Plaat on tähelepanuväärne sellegi poolest, et kui vasakule äärele on jäädvustatud kaupmehe nimi, surmaaeg ja koht, siis parempoolne serv on jäänudki täitmata. Ilmselt pidanuks sama kivi alla jõudma kaupmehe kaasagi, kes mehe surma järel võis kolida Tallinna, kus sama suguvõsa samuti kaubitses, või abiellus jõuka lesena uuesti ja puhkab mõnes muus hauakambris. Samorokovi sõnutsi pole võimatu, et kaupmeheproua siiani ringi kondab ja inimesi ehmatab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles