Kohus mõistis Ikla piiripunktis suure koguse kokaiiniga vahele jäänud mehe vangi

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti töötajad leidsid ligemale 1,3 kilo kokaiini spetsiaalselt selle vedamise tarbeks auto tagaistmete alla ehitatud peidikust.
Maksu- ja tolliameti töötajad leidsid ligemale 1,3 kilo kokaiini spetsiaalselt selle vedamise tarbeks auto tagaistmete alla ehitatud peidikust. Foto: Riigiprokuratuur

Pärnu maakohus mõistis täna kokkuleppemenetluses neli aastat ja kaheksa kuud vangistust mullu novembris Ikla piiripunktis tollitöötajatele ligemale 1,3 kilo kokaiiniga vahele jäänud 60aastasele Alexander Delovile.

Riigiprokuratuur süüdistas Delovit karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb narkootilise või psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist. Pärnu maakohus mõistis talle nelja aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse, millest arvati maha tema eeluurimise ajal vahi all oldud aeg. Delov on olnud Tallinna vanglas vahi all alates 22. novembrist 2015.

Muu hulgas tuleb süüdimõistetul tasuda riigituludesse sundrahaks, kaitsjatasu katteks ja ekspertiisikulude hüvitamiseks kokku 2680 eurot ja 13 senti.

Süüdistuse järgi võttis Delov mullu novembris Hollandis tuvastamata isikult vastu ligemale 1,3 kilo kokaiini, paigutas selle oma autosse ehitatud peidikusse ja sõitis mööda Euroopa Liidu liikmesriike Ikla piiripunkti, et siseneda sealtkaudu Eestisse. Ikla piiripunktis tollikontrollis tuvastasid tollitöötajad narkokoera abiga, et Delovi autosse võib olla peidetud narkootilist ainet. Seejärel suunati sõiduk põhjalikumaks ülevaatamiseks Pärnusse maksu- ja tolliameti angaari ning tolliametnikud leidsid autost 1294 grammi kokaiini.

Riigiprokuratuuri abiprokuröri Raigo Aasa selgitust mööda oli kokaiini vedamise tarbeks ehitatud tagumiste istmete alla spetsiaalne peidik. "Oli näha, et nende ehitamiseks oli nähtud vaeva," märkis Aas. "Narkootiline aine ei olnud lihtsalt istme all, kotis või varuratta koopas. Sellise peidiku leidmine võtab tollitöötajatel omajagu aega." 

Väidetavalt kavatses süüdimõistetu toimetada narkootilise aine Rootsi. Samal ajal on riigiprokuratuuri abiprokuröri sõnul alust arvata, et osa kokaiinist oleks jäänud Eestisse.

Aas eeldas, et süüdimõistetu ei olnud kokaiini omanik, vaid osutas selle transportimise teenust.

Riigiprokuratuuri abiprokuröri sõnade järgi käitles süüdimõistetu narkootilist ainet koguses, millest piisanuks narkojoobe tekitamiseks umbes 13 500 inimesele. Aas tõdes, et tihti nii suure koguse kokaiiniga vahele jäänud inimesi kohtu all pole. Küll on tema väitel riigiprokuratuuris veel mõni samalaadse skeemiga kriminaalasi menetluses.

Võimalik karistus narkootilise või psühhotroopse aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest on kuni kümneaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles