Fortum ehitab Pärnusse kaugjahutussüsteemi

Teet Roosaar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mais Tartus kaugjahutusjaama avav Fortum Eesti kavatseb ehitada poolteise aasta pärast Pärnu kesklinna kaugjahutussüsteemi, mis võimaldab Pärnu Keskuses, Port Arturites, uues bussijaamas jt hoonetes siseõhu soovitaval temperatuuril hoida. Foto on illustreeriv.
Mais Tartus kaugjahutusjaama avav Fortum Eesti kavatseb ehitada poolteise aasta pärast Pärnu kesklinna kaugjahutussüsteemi, mis võimaldab Pärnu Keskuses, Port Arturites, uues bussijaamas jt hoonetes siseõhu soovitaval temperatuuril hoida. Foto on illustreeriv. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Mais Tartus kaugjahutusjaama avav Fortum Eesti kavatseb ehitada poolteise aasta pärast Pärnu kesklinna kaugjahutussüsteemi, mis võimaldab Pärnu Keskuses, Port Arturites, uues bussijaamas jt hoonetes siseõhu soovitaval temperatuuril hoida.

Fortumil on kavas ehitada poolteise aasta pärast Pärnusse kaugjahutusvõrk, mille jaam asuks kontserdimaja vastas. Selle toimimiseks pumbataks jõest vett, kesklinna hoonetel tekiks võimalus tsentraalse jahutussüsteemi abil temperatuuri reguleerida. Kaugjahutus võimaldab vabaneda kohtjahutusel levinud kahjulikest freoonidest ja on kliendile mugavam.

Fortumil on Stockholmis maailma pikim (200 km) kaugjahutusvõrk. Espoos kogutakse soojust reoveest ja serveritest. Tartus on arendamisel targa linna projekt, mis muudab hruštšovkad energiatõhusaks.

Kaugkütteettevõtted on üha enam muutumas nutikaid tehnoloogilisi lahendusi pakkuvateks kliendikeskseteks firmadeks. Ega neil muud üle jäägi, sest veerandsaja aasta jooksul on Eestis tarbitav soojusenergia hulk järsult kukkunud ja tarbijatel on võimalik valida paljude küttelahenduste vahel.

«See on kõige hullem, kui ettevõte ei kohane oludega. Ta peaks oma teenuseid osutama nagu IT-ettevõte, saama kliendiga kokku ja leidma igaühele sobiva rätsepalahenduse,» ütles Fortum Eesti juhatuse esimees Margo Külaots.

«Kliimaseadmete aeg on möödas. Äkki peaks ka Pärnus hakkama peatänavat kütma nagu Helsingis? Bussijaama puhul pole see mõte veel maha maetud,» rääkis neljapäeval Pärnus peetud Eesti jõujaamade ja kaugkütte ühingu (EKJÜ) aastakonverentsil esinenud Pärnu abilinnapea Rainer Aavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles