Pihlaka talus õpetatakse räätsasid valmistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliseid lumeräätsasid saab poest, kuid räätsad võib ka ise valmistada.
Selliseid lumeräätsasid saab poest, kuid räätsad võib ka ise valmistada. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Pärnumaal Audru vallas Pihlaka talus saavad huvilised õppida looduslikust materjalist valmistama räätsasid - lumel liikumiseks mõeldud abivahendeid, mis ei lase inimesel vööni lumme vajuda.

“Tunniga saab osav meisterdaja endale korralikud räätsad ja võib kohe suunduda metsa neid proovima,” ütles Pihlaka talu perenaine Katrin Pirs.

Pirsi jutu järgi on räätsade valmistamisel väga pikk ajalugu, neid on liikumisel abivahendina kasutatud enam kui 5000 aastat, alates Põhja-Ameerika indiaanlastega ja lõpetades tänapäeva seiklusmatkajatega.

Pihlaka talu perenaine lisas, et aja jooksul on kasutatavad materjalid muutunud ja tänapäeval on puust räätsadest saanud luksuskaup: poodides müüakse enamjaolt plastist-metallist räätsasid.

„Meie õpetame oma külalisi räätsasid valmistama plasti asemel looduslikust materjalist – pajuokstest ja heinapaki nöörist, mis läheb niimoodi taaskasutusse. See on eelkõige keskkonnasõbralik, aga ka odav ja käepärane hiljem kodus järele teha,” tutvustas Pirs. Valmistatud räätsad saab iga huviline koju kaasa võtta ja nautida Eestimaa lumiseid metsaaluseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles