Kati Pukk: Väärtuslikud kogemused tööturul

, Eesti noorsootöö keskus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Plukk.
Kati Plukk. Foto: PP

Noorte tööpuudus on hirmuäratavalt kõrge ja selle põhjusi on mitu, kuid tööandjate silmis on noorte suurim miinus palkamisel töökogemuste puudumine. Noortel on tööturule siseneda raske ka seetõttu, et oma kogemusi ei osata küllaldasel määral rõhutada või hinnata.

On loomulik, et kooli lõpetanud noorel puudub töökogemus, samal ajal võib ta olla koolis projekte juhtinud, koolilehte välja andnud, noorteühingute töös osalenud. See kõik on kirjeldatav kasuliku kogemusena, ent noored ei märka seda. Samuti ei osata presenteerida tulevasele tööandjale oma kooliaja töökogemusi, näiteks õpilasmalevas töötamist. Karjääri kujundamisel ja tööotsingutel on aga sellised kogemused plussiks ja loovad konkurentsieelise.

Niisuguse pagasi kokkupanekuks on loodud soodne pinnas noorsootöö kaudu, mis võimaldab noortel kooli- ja perevälisel ajal tegelda endale meelepärasega ja seeläbi saada väärtuslikke kogemusi, mis võivad osutuda oluliseks tulevase tööandja silmis.

Haridus- ja teadusministeeriumi algatatud Euroopa sotsiaalfondi kaasrahastusel elluviidava programmi “Noorsootöö kvaliteedi arendamine” raames tutvustas Eesti noorsootöö keskus detsembris noorte infomessil “Teeviit” portaali Stardiplats, mis on esimene noortele mõeldud internetikeskkond, kuhu on võimalik koguda enda igat laadi õpi- ja töökogemused, analüüsida oma õpitulemusi ja lisada tunnistused, sertifikaadid, diplomid, tõendamaks õpitut.

Samuti sisaldab kõnealune netikeskkond infot eneseanalüüsi teostamise, motivatsioonikirjade ja avalduste vormistamise kohta ning palju muud tööalast kasulikku teavet.

Portaali kasutusala ei piirdu praktiliste nõuannetega, vaid see on koht, kust noored saavad eneseusku ja innustust, selle asemel et töökoha otsimisel alla anda. Nõu annavad spetsialistid ja oma kogemusi saavad jagada noored, kes juba on soovitud töö leidnud.

Tagamaks tööandjate teadlikkust noorte kogemuste suhtes, on suur roll noortel endal, kes eelkõige peavad ise oma kogemusi väärtustama ja need tööturul maksma panema.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles