Pärnus kõlab muusikalise futurismi manifest

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus kuuleb "Mürade kunsti".
Pärnus kuuleb "Mürade kunsti". Foto: Internet

Pühapäeval koguneb Pärnu raekotta taas seltskond muusikagurmaane, kes liigub sealt edasi Pärnu Vanalinna põhikooli, kus toimub futurismi ideede käsitlemisele pühendatud Pärnu nüüdismuusika päevade teine kontsert „Mürade kunst“.

Kontserdi pealkiri on inspireeritud muusikalise futurismi isa Luigi Russolo 1913. aastal kirjutatud samanimelisest tekstist "L'arte di rumori", mida peetakse muusikalise futurismi manifestiks, teatas nüüdismuusika päevade korraldaja Pärnu Ooper.

Kontserdil tuleb Repoo Ensemble'i esituses kontsertversioonis esiettekandele Andrus Kallastu "Tantsutroop", milles on kasutatud flöödi, tšello ja klaveri puhul ebatraditsioonilisi mänguvõtteid, abstraktseid foneetilisi inimhääli ning videodirigenti, kes esineb Rait Rosina videoteoses "Kalamees".

Kontserdi teeb ainulaadseks uute muusikainstrumentide klirruri, väntsahisti, donki, ketari, põntsa ja museibi jõudmine muusikainstrumentide auväärsele olümposele. Neile pillidele on loodud spetsiaalsed sooloteosed ning kontserdi lõpetab futuristlik helipoeem, milles saab nautida kõiki neid põnevaid instrumente koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles