Lumekahjude eest vastutab omanik

Sirle Matt
, Lääne-Eesti päästekeskuse javalike suhete büroo juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääpurikad.
Jääpurikad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästjad katuseid lumest ja jääst ei puhasta ning purustuste puhul ehitustöid ei tee. Katuse puhastamine lumest ja jääpurikatest on eelkõige omaniku kohustus. Päästjad teevad neid töid, mis on vajalikud inimeste päästmiseks.

Omanik peab tagama, et maja oleks ohutu nii sees elavatele inimestele kui ümbruskonnale. Katusele kogunenud paks lumekiht ja rippuvad jääpurikad ohustavad nii majaelanikke kui möödakäijaid.
 
Olukord, kus katusel olev lumi ja jää muutuvad juba inimestele ohtlikuks, ei teki üleöö. Kui omanik laseb sellel juhtuda, vastutab ta tagajärgede eest. Tegemist on heakorraeeskirja rikkumisega. Kui mõni inimene omaniku hooletuse tõttu viga saab, tuleb omanikul selle eest vastutust kanda.
 
Kui inimene ise ei suuda või ei taha oma maja katust lumest puhastada, tuleb töö tellida vastavalt ettevõttelt. Päästjad hooldus- ja kommunaaltöid ei tee.
 
Lumest ja jääst tingitud olukordade puhul sõidavad päästjad appi, kui inimesed on juba hätta sattunud või on tegemist vahetu ohuga elule ja tervisele. Olukorra lahendamiseks teevad päästjad vältimatuid töid, mis on vajalikud inimeste päästmiseks. Näiteks juba varisema hakanud katuse puhul toestatakse seda nii palju, kui on vaja inimeste väljapääsemiseks majast. Maja edasiseks kasutamiseks peab omanik ise ehitusspetsialistid kutsuma. Vahetu ohu korral inimestele piiravad päästjad ala lindiga, et inimesed ei satuks ohualasse enne, kui omanik on ohu kõrvaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles