Kalju Värk: Suurmeister Paul Keresest kui inimesest ja geniaalsest maletajast jäi mulle ülimalt sümpaatne mälestus.

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Kerese kunagise kooli, Kuninga tänava kooli esist kaunistab nüüd tema ausammas.
Paul Kerese kunagise kooli, Kuninga tänava kooli esist kaunistab nüüd tema ausammas. Foto: PP

Pärnu maleelu kauaaegne eestvedaja Kalju Värk kohtus maailma tippu kuulunud Paul Keresega tõsisemalt korda kolm, ühe korra on ta Kerese vastu ka mänginud.

Keres, kelle 95. sünniaastapäeva hiljuti tähistasime, sündis küll Narvas, aga ta koolipõlv möödus Pärnus. Vanas kodulinnas mängis ta hiljem mitmel kõrgtasemel turniiril, siin meeldis talle ka puhata, näiteks Vaikude majas Aia ja Kajaka nurgal.

Paul Kerest mälestab Pärnus büst ta vana kooli ees, tema nime kannab ranna rajoonis tänav, kus ta kunagi elas.

Kas mängisite Keresest 13 aastat noorema, kuid samuti eluaegse malesõbrana suurmeistri partiisid järele juba tema hiilgeaegadel?

Ma ei ole kunagi suur teoreetik olnud, aga eks ma tema partiisid ikka uurisin ja ilusaid mängisin järele ka.

Kas mäletate oma esimest kohtumist Paul Keresega?

See oli 1971. aastal, kui Pärnu turniiri organiseerisin. Siin mängis neli meest maailma esikümnest – David Bronstein, Mihhail Tal, Leonid Stein ja Paul Keres, lisaks veel suurmeister Ljutikov.

Keres avas kuursaalis selle turniiri ja mäletan ta imestust, et saal oli puupüsti publikut täis. Mulle on see turniir jäänud meelde sellegagi, et sain organiseerimise eest Zaporožetsi ostuloa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles