Veel kord kalmistukultuurist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu. Foto on illustratiivne.
Kalmistu. Foto on illustratiivne. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Õigem oleks vahest olnud pealkirjas mainida kalmistukultuuritust, aga jäägu see parem lugeja otsustada.

Eestlasi on alati peetud kultuurseks rahvaks. Sageli käitume aga nii, nagu oleks tegu karvase elukaga kiviajast. Miks, kerkib küsimus.

Toon vaid ühe näite paljudest. Inimene ei ela igavesti, me kõik lahkume siitilmast igaviku radadele. Viimseks puhkepaigaks on olnud alati kalmistu. Seda kohta on peetud pühaks. Tänapäev on aga seda suhtumist muutnud.

Kalmistul käinute halvaks üllatuseks oli prügikonteinerist avastatu: keegi oli sinna toonud ajakirjade kokkupakitud kompsud! Pakke oli kümneid, nii et tegelikuks otstarbeks mõeldud konteinerid olid pea ääreni täis.

Oleks siis selline tegvus piirdunud vaid ühe korraga - kaugel sellest, kõik kordus pärast prügikasti tühjendamist. Üheks osaks, mis näitas tegevuse läbimõeldust, oli ajakirjadelt aadresside ja muude suundavate vihjete kõrvaldamine.

Niipalju siis kultuutsest rahvast ja austusest lahkunute vastu. Tulge mõistusele, kalmistu kultuuritud kratid! Sellise tegevusega määrite kõigi normaalsete inimeste enesetunnet. Kalmistu oli ja jääb pühaks kohaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles