Pisikesed hinnad meelitavad raiskama

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Senisest märksa pisemate hindade tõttu võib olla raha kergem käest anda, nii et kuu lõpus haigutab rahakotis tühjus. Seepärast tasub kõrva taha panna nippe, kuidas uue vääringuga valutult harjuda.

Swedbanki eraisikute teabekeskuse juht Piret Suitsu rõhutas, et kuna müntidega arveldamine ja varasemast väiksemate hindadega harjumine võtab aega, on tark enne poodiminekut kodus ostunimekiri koostada ja seada poeskäiguks kululimiidid, et mitte avastada end olukorras, kus raha on ühtäkki ootamatult otsa saanud.

Ostke samu asju

Kodus saab rahulikult planeerida, kui palju olete valmis vajaliku kauba soetamiseks kulutama. “Valides ostukorvi harjumuspärased tooted, kulutate tõenäoliselt niisama palju, kui oleksite teinud kroonideski,” rääkis Suitsu.

Abiks on pere-eelarve, mis võimaldab kuludel jooksvalt silma peal hoida. Eelarve koostamisel tuleb nüüd harjuda kirja panema sentides tehtud kulusidki.

“Kui ümardate tehtud kulutused täiseurodeni, läheb tegelikult terve hulk raha kaduma ja eelarve saab ebatäpne,” põhjendas Suitsu.

Sujuvat üleminekut uuele rahale toetab kaubandusvõrk, kus hindu näidatakse nii kroonides kui eurodes juuni lõpuni. Siiski tuleks aegsasti harjutada end vaatama hinda eelkõige eurodes, et juulis abistavate kroonihindadeta mitte hätta sattuda.

Uurige tšekke

Praegu soovitatakse sageli tasuda poes kaardiga, et vältida suure hulga müntidega arveldamist euroga harjumise perioodil. See on küll mõistlik, ent Suitsu hinnangul peituvad selles oma ohud.

“Kaardiga maksmine kiirendab poes tasumise protsessi, kuid ostude planeerimisele ja ostutšekkide ülevaatamisele on ikkagi mõistlik aega pühendada, sest kaardiga makstes tundub, et raha kulub vähem, ja ülekulutamise oht on suurem,” selgitas Suitsu.

Samuti tasub toodete võrdlemisel pöörata tähelepanu liitri- ja kilohinnale. Nii saab selgeks, kas soodsana reklaamitud kaup seda tegelikult on. Ühtlasi aitab see hinnatõusu ohjes hoida: tarbija saab “jalgadega” hääletada, jättes kallima kauba ostmata, ja minna poodi, kus sama toode odavam.

Olenemata kehtivast vääringust, on allahindluste perioodil alati keeruline emotsioonioste vältida, tänavu on see aga eriti raske.

“Vahetult pärast vääringu muutumist puudub tunnetus, kui palju asjad tegelikult maksavad, ja kui ostu sooritamiseks aega ei võeta, võib selguda, et soetatud ese pole ainuüksi ebavajalik, vaid selle ostmiseks kulutati ka liialt raha,” rääkis Suitsu. “Kõige lihtsam viis emotsiooniostudest hoiduda on vältida poodlemist meelelahutuseks. Teine oluline põhimõte: minge poodi vaid kindla kauba järele: kui on vaja saapaid, on rumal tulla koju kahe kleidiga, kuid ikka ilma saabasteta.”

Õpetage lapsi

Tähtis on lastele eurode väärtuse selgitamine. “Algkoolilapsel on tõenäoliselt keeruline aru saada sellest, et sendid omavad nüüd suuremat ostujõudu. Et laps mõistaks paremini, mida ta uue raha eest saab, võiks raha väärtuse selgitades siduda konkreetsete objektidega, näiteks ühe euro eest saab kaks jäätist, kahe euro eest aga lõunasöögi,” selgitas Suitsu.

Laps peaks mõistma sedagi, et kaotades 20 eurosenti, tähendab see juba kolme krooni väärtuses raha kadumist. Seega tuleks õppida metallraha senisest hoolsamini hoidma.

Suurematele lastele tasuks õpetada kulude üle arvestuse pidamist internetipanga abiga ja juhendada neid kaardiga maksmisel, nii väheneb raha raiskamise ja kaotamise risk.



MEELESPEA

 Tehke ostunimekiri.

 Seadke endale kululimiit.

 Pidage kulude üle arvet ja pange sendidki kirja.

 Võrrelge kilohinda.

 Vältige allahindlusi.

 Selgitage lapsele raha väärtust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles