Külmetus nõuab kohe tegutsemist

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Esimesed külmetuse tunnusmärgid – kõditav kurk, uimane olek, valulik keha – annavad aimu haigusest, mis vähemalt nädalaks võib rivist välja viia. Kiiresti haigusele vastu astudes taastub aga hea enesetunne üsna ruttu.

Jooge vett ja mahla. Kohe, kui tunnete haiguse esimesi sümptomeid, tuleb organismi hakata vedelikuga varustama. Küllaldane hulk vedelikku kehas aitab vähendada külmetusest tulenevaid vaevusi, olgu selleks valutav kurk või kinnine nina.

Kuristage soolaga. Soolaga kuristamine leevendab kratsivast kurgust tulenevaid vaevusi, vältides põletikku. Peale selle aitab suu loputamine organismist viirusi ja baktereid välja uhada: kuristamist võib ka profülaktikaks kasutada.

Hoidke nina puhas. Soolalahusega ninasprei kasutamine esmaste külmetussümptomite tekkimisel kahandab vaevuste mõju. Samuti soovitatakse võtta kuuma dušši, kuna soe niiskus teeb nina lahti.

Arstimid esimesel kahel tunnil. Valulikkusest lahtisaamiseks soovitatakse kindlasti võtta valuvaigistit, näiteks paratsetamooli. Alternatiivravina aga allergiaravimeid, näiteks Zyrtec aitavat tilkuva nina ja vesiste silmade vastu.

Mesi. Mesi toimib niisama hästi kui tavapärased köharohud ja maitseb paremini, võtke teelusikatäis või paar, sööge ära või segage tee sisse.

Puhkus on tähtis esimesed kuus tundi. Kui vähegi võimalik, ärge tehke tööd! Keha võitleb viiruse vastu paremini, kui saab puhkust. Kui siiski lähete haigena tööle, tuleb jälgida, et te ei nakataks kaastöötajaid. Peske käsi ja kasutage desinfitseerivat vahendit. Esimesed paar päeva on kõige nakkusohtlikumad.

Raputage haigus maha. Kui seisund vähegi lubab, võiks teha kerget trenni, näiteks võimelda, aga rõhk on tõesti sõnal “kerge”. Mõõdukas füüsiline liikumine tugevdab organismi.

Päeva lõpuks tervislik kõhutäis. Tervislik toit aitab tugevdada immuunsüsteemi, söök peaks sisaldama rohkesti valke: tailiha, kala, oad, kõrvale teravilja, näiteks kiudainerikast pruuni riisi, ja antioksüdantide poolest rikkaid köögivilju. Enne magamaminekut võib veel sooja dušši võtta ning siis tuleks hästi välja puhata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles