Kalev Vilgats: Ärimees eelistab surnud konkurenti

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Vilgats.
Kalev Vilgats. Foto: Urmas Luik

Täna kell 14 toimuv pikett Cibuse leivatööstuse sulgemise vastu on ennekõike inimeste arvamusavaldus Pärnu linna viimase tuntud toiduainetööstusettevõtte sulgemise kohta.

Suure tõenäosusega ei näe me seal Pärnu puhkavat linnapead Toomas Kivimägit ega AS Pere Leib Tootmise suuromanikku, eelmise aasta suurkoondajat Pärnu linnas Rein Kilki.

Ärimehe loogika seisukohast pole Kilgile midagi ette heita. Miks peaks ta Pärnus hoidma elus konkurenti, kui siinset tarbijat võib varustada Tartu Pere Leiva toodanguga? Mis sellest, et ahjusoe leib-sai on pärnakale sellega minevik.

Kui lugeda Pärnu Postimehe intervjuud AS Cibuse endise direktori Mati Kuusega (PP 17.12.2010), saab selgeks, et väiksemate tööstuste erastamisse oli juba programmeeritud nende hääbumine.

33,4 protsenti aktsiaid, mis erastamisväärtpaberite eest enampakkumisel müüdi, avasid omanike ukse õnneotsijatele ja ühe korra hõlptulu ihkajatele. Kui neil õnnestus ettevõttes jäme ots haarata, oligi kuri karjas.

Ajalugu on näidanud, et erilist tolku pole väiketööstustel enese suurema alla heitmisest olnud. Nii on kadunud Pärnu õlletehas ning orvuks jäänud Pulsi õllel on küll valmistaja, kuid pole õiget kodu ega lugu, mis õllega peaks kaasas käima.

Pere Leiva alluvusse minek tähendas Cibusele küll ajapikendust, aga tegelikult hääbumist. Homme läheb Cibuses ahju viimane tegu leiba. Sisuliselt saab sellega toiduainetööstus Pärnus likvideeritud.

Tagantjärele tark on hea olla. Kas Pärnu liha-, piima-, kala-, õlle- ja leivakombinaat võinuks siiani tegutseda? Ei oska öelda, sest konkurents ja turg oleksid asjad paika pannud. Siiski tundub, et kohalikel väiketööstustel võiks jumet olla. Vändras näiteks ju küpsetatakse leiba ning edukalt.

Teiseks aitaks kohalik toiduainetööstuse toodang Pärnumaad reklaamida kaugemalgi.

Mis puutub Cibusesse, siis vaevalt nõustuks Pere Leib Tootmine tööstust Pärnu inimestele rendile andma. Järelikult tuleb ise leiva-saia küpsetamine uuesti käima panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles