Pärnakad lähevad “Simpel Sessionile” end ületama

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasmus Paimre on tõestanud end juba välismaalgi. Mullu võistles ta Hispaanias Barcelonas.
Rasmus Paimre on tõestanud end juba välismaalgi. Mullu võistles ta Hispaanias Barcelonas. Foto: Fernando Marmolejo

Veebruari esimesel nädalavahetusel toimub Tallinnas Saku Suurhallis Euroopa suurim talvine ekstreemspordifestival “Simpel Session 11”, millel osalevad kolm Pärnu noormeest soovivad end kõvas konkurentsis tõestada.

Kõige kõrgemate ootustega läheb võistlusele rulasõitja Edgar Kiisa, kes loodab jõuda tänavu poolfinaali ehk 30 parema hulka.

“Siiani pole see õnnestunud, kuid võimatu see pole,” ütles Kiisa. “Ei saa öelda, et see oleks kerge, oleneb paljuski, kui hea sõidupäev on.”

BMX-sõitja Rasmus Paimre on varasematel “Simpel Sessioni” võistlustel olnud stabiilselt keskmiste seas, kuid oma kohta soovib parandada temagi.

“Tegu on Euroopa suurima võistlusega, tase on laes, pealtvaatajaid on mitmekümnetes tuhandetes ja loomulikult on seal pinge suur,” nentis kolmandat korda “Simpel Sessionil” võistlustulle astuv noormees. “Loodan, et kõik asjad tulevad välja.”

Kõige tagasihoidlikumate mõtetega läheb enda sõnade järgi suurvõistlusele, mis kuulub tänavu esimest korda rula maailmakarikasarja, rulasõitja Marko Padernik.

“Osalen nii suurel võistlusel esimest korda ja ma pole kunagi nii suure inimmassi ees ega nii suurtel obstaaklitel sõitnud,” märkis Padernik. “Eks veidi võtab ikka jala värisema, aga loodan, et päris viimaste hulka ei jää.”

Kui rulatajad pääsesid võistlusele varasemate esituste eest kutsetega, pidi rattur Paimre võitlema endale Eesti võistlusele koha välja Soomes.

Paimre kvalifitseerus augustis Helsingis toimunud “Stadi Summer Sessionilt”, mis oli Skandinaavia ja Baltimaade kvalifikatsioonivõistlus, saades seal 12. koha.

Maailma tipp on kaugel

Pärnu noormehed nentisid ausalt, et maailma absoluutsete tippudega ei anna neil ennast mitte kuidagi võrrelda ja suurim vahe tuleb sisse treeningtingimustes. Et Pärnus ühtegi sisehalli pole, käivad pärnakad talvel harjutamas Tihemetsas asuvas Pärnumaa ainsas sisepargis.

“Ameeriklased põhimõtteliselt elavad ratta seljas,” teadis Paimre. “Kuigi Tallinna ja Tartusse hakkavad sisepargid vaikselt tekkima, pole teist sellist rada, nagu on “Simpel Sessionil”, Eestis ligilähedastki.”

Rulasõitja Kiisa tõi võrdluse, et kui Tihemetsas on kõik asjad põlvekõrgusel, on need Euroopa suurimal võistlusel rinnakõrgusel. “Eks vahel saab käia välismaal raskematel radadel võistlemas ja ajapikku kogunevad kogemused, kuid võistluseks ettevalmistumine on tagasihoidlike tingimuste tõttu siiski kõige raskem osa,” ütles Kiisa. “Õnneks on Pärnu Munamäe skate-park Eesti parim, seega on suvel meil väga head harjutamistingimused.”

See sport pole sugugi odav. Lihtsalt 3-4 korda nädalas Tihemetsas käimisele kulub Kiisa ütlust mööda igal poisil kuus kokku vähemalt 1000 krooni ehk ligi 64 eurot kuus, peale selle on vaja varustust või käia Tartus ja Tallinnas suurematel radadel harjutamas.

Vaatavad julgelt tulevikku

“Asja mõte on ju teistele silma jääda,” seletas Kiisa. “Kui jääd silma, kutsutakse sind mujale Euroopasse võistlema, seal võib omakorda jääda silma rahvusvahelistele sponsoritele. Kui on rohkem raha, tekib enam võimalusi kõrgemale pürgida.”

Padernik lisas, et harjutamisvõimaluste kõrval jääb temal kõige rohkem puudu kogemustest. “Eks mujal on tase kõrgem ja park on ka uus ja võõras,” lisas noormees.

Kokku asub tänavusel “Simpel Sessionil” ligi 180 võistleja seas võistlustulle 23 eestlast, neist 12 rulakategoorias ja 11 BMXis.

Üheks maailma rahvusvahelisemaks ekstreemspordisündmuseks kasvanud “Simpel Sessioni” 5.-6. veebruaril toimuvale võistlusele on kinnitatud osalejaid juba ligi 30 riigist. Võistluse skate-pargi ehitab maailma oma ala absoluutne tipp Nate Wessel.

Maailma tippudest oodatakse rulatajaid Chris Haslami Kanadast, rula 2009. aasta maailmameistrit Axel Cruysberghsi Belgiast, "Simpel Sessioni" 2008. aasta rulavõistluse võitjat Peter Ramondetta USAst jt.

BMX-ratturitest võtavad “Simpel Sessionist” teiste seas osa Drew Bezanson Kanadast, Brett Banasiewicz USAst, Ben Wallace Suurbritanniast.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles