Isevärki Traks ja Sats paneb stiilijanused riidesse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud rõivad.
Kasutatud rõivad. Foto: Urmas Luik

Pool aastat Pärnus tegutsenud Traks ja Sats pole päris tavaline teise ringi rõivaäri, sest püüab pärnakais juurutada moodsat taaskasutust ja seda eelkõige kohalikku päritolu kaubaga.

Nõuandes tarbida kehakatteid mõistlikult ja keskkonda säästes pole küll midagi uut, ent Traksi ja Satsi omanike Silvia Soola ja Mari Ermi arvates jäi suvepealinnas isikupärase rõivavalikuga ostlemis-kohtadest seni vajaka. Tühja niši täitmiseks otsustasid naised ise poe luua.

Taaskasutusest lähtuti juba kauplust sisustades. Kõik rõivaäris näha mööbliesemed on juba mitmendat ringi kasutusel.

Poeperenaiste meelest on oluline osata näha iga eseme perspektiivi ja vanad asjad äraviskamise asemel fantaasiarikkalt ümber teha.

“Propageerime rõivastele praktilise, samal ajal laheda ja kerge kiiksuga lähenemist,” selgitas Sool. ”Sest kui ese inimesele mitte mingil tingimusel enam selga ei kõlba, saab sellest kindlasti teha uue rõiva või siis hoopis pesumasinale trumli. Kordamine on ju igas mõttes tarkuse ema.”

Nutikaid ja julgeid ümberkujundamise mõtteid-võtteid jagab Traksis ja Satsis käsitööõpetaja oskustega poepreili Kristi Ling.

Mõni näide tema käe all ümber õmmeldud rõivastest ripub poeseintelgi. Nagu näiteks must, trendikalt rõhutatud õlgadega must kleit, mis õmmeldud pikast mustast trikotaažseelikust. Või heledatest kangatükkidest disainitud uhke kaheosaline komplekt seeliku ja topiga.

Vanast rõivast sünnib uus

Mõistagi kõnnivad paljud Traksi ja Satsi õmblusmasina all uue elu saanud rõivatükid juba Pärnu tänavail, sest idee- ja materjalinappuse üle Sool ei kurda. Kuid ega küll küllale liiga tee – kõike võiks alati rohkem olla.

“Mõtteid ja tahtmist jagub nii meil kui poe püsikundedel, kuid oleme avatud uutele ettepanekutele. Kõik, kel oma garderoobi sisu sorteerides asju üle jääb, tooge nad meile! Midagi nuputame neist ikka,” kutsus Sool.

Poodi võib pakkuda korralikke rõivaid, jalatseid, käekotte, vöid ja ehteid. Kõike, mida endale külge riputada ja selga sättida annab.

Kui asi juba algses väljanägemises küllalt originaalne, võib ta anda komisjonimüüki.

Naisterõivaste ja -jalatsite kõrval võtab Traks ja Sats vastu ka hea välimuse säilitanud meesterõivaid ja -jalanõusid.

Taaskasutuse kontseptsiooni järgides loodetakse laiendada ümbersünni läbi teinud aksessuaaride valikut. Praegu leiab poest näiteks kõrvarõngad, mis eelmises elus olid osa jõuluehtest, ja peavõru, millele kangast rosetiga glamuurne ilme antud.

Moe-show’d Facebookis

Üha uueneva kaubavaliku pilkupüüdvamad palad on üleval Traksi ja Satsi galeriis Facebooki veebilehel. Sotsiaalvõrgustik on poe peamine reklaami- ja kontaktikanal.

“Facebookis saab kaasa elada meie sagedastele fotosessioonidele, mille mõte kauba eksponeerimise kõrval on pakkuda stiiliideid à la mida millega sobitada,” rääkis Sool.

Traks ja Sats on küll vaid mõne kuu avatud olnud, ent Soola kogemust mööda on Pärnu naiste huvi loomingulise taaskasutuse, sealhulgas isetegemise vastu väga suur. “Seda enam, et häid ja julgeid rõivaärisid Pärnus napib. Mina leian tavapoodidest ostmisväärset harva. Ja kui leiangi, on hinnad üle mõistuse kõrged,” tõdes Sool.

Et õrnema soo janu stiilsete ja omanäoliste kehakatete järele rahuldada, hakatakse veebruarist Traksis ja Satsis korraldama ümber- ja uuestimeisterdamise töötube.

Esimene workshop peaks toimuma sõbrapäeva paiku.

“Meie töötoad on mõeldud tavalistele koduperenaistele, käsitööoskusi me kelleltki ei eelda. Rõhk on ikka taaskasutusel. Esimese töötoa märksõnad on “sõbrapäev” ja “kingitused”. Niisiis, kõik kel huvi, vaadake kodus leiduv loova pilguga üle ja tulge kohale!” kutsus Sool.



Leidlik Taaskasutuse mõte

Nutikas mudilaste tegelusteki mõte pärineb Traksi ja Satsi kliendilt, kes tuli kirjapandud ettepanekutega selle kohta, mis tekil kindlasti olema peaks.

Kuni paariaastastele põnnidele mõeldud lapitekk õmmeldi kokku laste ja täiskasvanute rõivastelt laenatud detailidest. Valiku aluseks sai vajaliku kinnitusdetaili või rõõmsa ja sobivat värvi riidetüki olemasolu.

Tegelustekk on õppevahend pisikestele, kes alles õpivad lukke, trukke, paelu, haake ja takjapaelu kinni panema. Osavuse arendamiseks riputati teki külge sokid ja sõrmikud.

Tegelustekis läksid käiku voodilina, mitu paari teksapükse, paar T-särki, mõni lastepluus, püksid ja pihikseelikud, meeste tuulepluusi detaile, üksikuks jäänud sokid ja kindad.

Tekk tuli kokku päris suur: ligemale 1,5 x 1,5 meetrit, seega peaks see sobima õige mitmele lapsele üheskoos mängimiseks ja harjutamiseks, sest üksi on ju igav õppida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles