Galerii: USA suursaadik külastas Kihnut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA suursaadik James D. Melville Jr. külastas Kihnu saart. 2015. aasta detsembri algul Eesti presidendile oma volikirja esitanud suursaadik ütles hommikul ladisevas vihmas, et kui ta Eestisse saabus, oli talle kohe soovitatud külastada Pärnut, ainult juulikuus.

Õnneks jäi halb ilm maha mandrile ja Kihnus tervitas USA diplomaati tavaline Eesti suvi: vihmast tiine, pilves, tuuline ja kummaliselt lämbepoolne.

Suursaadikut saatsid tutvumisreisil saarel Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, Pärnumaa omavalitsuste liidu juht Lauri Luur, Sindi linnapea Marko Šorin, Tartu ülikooli Pärnu kolledži direktor Henn Vallimäe ja maavalitsuse välissuhete spetsialist Kersti Liiva. Ekskursiooni mööda saare vaatamisväärsusi korraldas SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas.

Bussiga sõideti läbi kõik saare neli küla, roniti tuletorni, pandi küünlad kirikus, tutvuti Kihnu muuseumi ekspositsiooniga ja vaadati improviseeritud minikontserti.

Suursaadiku tähelepanu köitis kihnlaste rahvuslik liikumisvahend – külgkorviga mootorratas. Perenaine polnud kade, lõi sõidukile hääled sisse, saadik ronis kalakasti – st külgkorvi – ja sõit võis alata. Taas kindlal maal, nimetas James D. Melville Jr. sõidukogemust uskumatuks. Mõistagi pühendati ta mõne aasta tagusesse valvsa televaataja algatatud mootorrattakiivri loosse.

Suursaadik ja teda saatvad diplomaadid uudistasid Kihnu naivistide maalilaagris sündinud loomingut ning üks maal kingiti suursaadiku töökabinetti üles riputamiseks.

Kihnu Küekis kostitati reisiseltskonda Kihnu perekonna traditsiooniline lõunaeinega ja pikemalt jätkus juttu Kihnu ja üldse Eesti leiva teemal. James D. Melville Jr. nimetas ennast Eesti rukkileiva suureks fänniks, sest Ameerikas süüakse enamasti saia.

Eriti pidavat diplomaadile olema mokkamööda Muhu leib. Hiljem, juba mandril tagasi, ei olnud Pärnu kolledži juhil Henn Vallimäel kahju loovutada oma autost ühte pätsi Muhu leiba külalisele. Kihnu vallavanema Ingvar Saarega räägiti saare eluolu korraldamisest ja probleemidest, suursaadikule pakkus elavat huvi haldusreformi temaatika.

Kui Kihnu sõideti Kihnu Virvega, siis tagasi tõi seltskonna kiirpaat Mann. Suursaadik kiitis eelnevat päeva Pärnus ja linnapea Romek Kosenkraniuse korraldatud ekskursiooni, 4H laste tehtud võid ja Andy Warholi näituse avamist, mis oli kokku toonud kogu kohaliku ja võib-olla kaugemaltki kultuuri koorekihi.

Enne Eestisse suursaadikuks määramist teenis James D. Melville Jr. missiooni asejuhina Berliinis. Mastaapide erinevus teda ei häirivat, omamoodi huvitav olevat juhtida saatkonda NATO ja Euroopa Liidu piirialal.

Oma tegevuskava kohta arvas suursaadik, et sageli teevad plaanidesse korrektiive välised mõjurid, nagu äsjane terroriakt Nice`is. "Ma ei mõista nende inimeste soovi purustada, nende nihilismi," ütles suursaadik Pärnu Postimehele.

USA saatkonna juht seadis esikohale USA-Eesti kaitsealase koostöö, kuid rõhutas sedagi, et USA-ELi vabakaubanduskokkuleppe läbirääkimistel on Eesti ja USA seisukohad lähedased. Ta avaldas lootust, et selle leppeni jõutakse õige pea.

Suursaadik möönis, et paljudel Eesti linnadel on sõpruslinnu USAs, kuid valdavalt on nende suhete areng kängu jäänud. Siiski toonitas ta, et tahab teha endast oleneva, elavdamaks Eesti inimeste ja ameeriklaste läbikäimist.

Suursaatkond Tallinnas on sild kahe riigi vahel ja kui tekib hea idee kultuurivahetuse või äri valdkonnas, saab saatkonnast ikka nõu küsida, oli saadiku mõte.

USA presidendivalimiste kohta arvas suursaadik, et kuigi saadikute nimetamine on presidendi eesõigus, tema koht ehk löögi all ei ole. "Kui näiteks valitakse presidendiks kandidaat T., pole ma kuulnud, et tema kampaaniat oleks rahaliselt toetanud keegi, kes ihkaks väga saada suursaadikuks Eestisse," muigas praegune USA kõrgeim esindaja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles