Juhtkiri: Ettemaks olude sunnil

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Aprillist kaob senine ettemaksupiirang, mis ei lubanud kliendilt ette nõuda üle poole summast. Tänu 75 riigikogulase poolthäälele võib edaspidi kaupmees raha täie rauaga ette küsida. Hääletusel riigikogus keegi piirangu tühistamise vastu ei olnud.

Nii kliendi kui kaupmehe seisukohalt on ettemaksupiirangu kaotamisel oma head ja vead. Paljud väikeettevõtjad, kes kauplevad mitmesuguste ehitusel vajalike tarvikutega, peaksid riigikogu otsust tervitama.

Varsti saab näiteks uste ja aknaraamide, lukkude-riivide, elektrisüsteemide müüja ehitusettevõtjalt kauba eest kogu summa kasseerida. Siiani polnud harvad juhtumid, kus suurtöövõtja jättis allhankijale osa raha maksmata või oli selle kätte saamine raskendatud. Aprillist on küsitava maksekäitumisega kliendilt täies mahus ettemakse nõudmine normaalne.

Teisalt võib kogu raha ettenõudmisel tehingute paindlikkus ja kiirus edaspidi kannatada.

Samal ajal ei saa kaupmees ettemaksuga vinti üle keerata. Pigem läheb elu kergemaks neil, kes riskivad, võimaldavad paindlikke maksetingimusi, sest nõudlust ja pakkumist arvestades on alati jumekas kaaluda alternatiive konkreetsele kaupmehele.

Ettemaksu korra muutumisega läheb järjest enam hinda võimalus leida internetist informatsiooni nii kaupmeeste tarnekäitumise kui klientide maksekorralikkuse kohta.

Paremad väljavaated avanevad kauplejatele, kes kasutavad kullerile või postiasutuses kauba eest tasumise moodust. Igal juhul aga tundub, et tarbija on mõneski mõttes taas rohkem iseenese hoolde jäetud.

Loll pidavat kirikuski peksa saama. Püüdkem siis rahalis-kaubanduslikes suhetes olla targemad.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles