Egiptuse reisi tühistamisel või lühendamisel on õigus raha tagasi saada

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse sõdurid Kairos.
Egiptuse sõdurid Kairos. Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseameti teatel on turistidel Egiptuse reisi ärajäämise või lühenemise korral õigus reisibüroolt oma raha täies mahus või osaliselt tagasi saada.
 

Reisijatele, kelle reis ei ole veel alanud, kuid kelle reisipaketi sihtkohtadeks on Hurghada ja Sharm el Sheikh ning kelle reiside väljumised on tühistatud või reisikorraldaja poolt peatatud, tuleb reisikorraldajal võlaõigusseaduse järgi reisijale viivitamatult teatada ning tarbijale tuleb tagastada kogu tasutud summa.

Reisiraha tuleb tagastada hiljemalt 30 kalendripäeva jooksul, arvestades reisikorraldaja poolt reisi ärajätmise teate edastamisest reisijale;

Tarbijakaitseameti teatel võivad reisikorraldaja ja reisija kokku leppida ka reisi asendamise või edasilükkamise. Kui reisija ei soovi reisi asendamist või edasilükkamist, on tal õigus reisitasu täielikule tagastamisele.

Reisijatele, kelle reis ei ole veel alanud, kuid kelle reisipaketi sihtkohtadeks on Hurghada ja Sharm el Sheikh ning kes soovivad reisist loobuda, kohaldub võlaõigusseaduse paragrahv, mille järgi enne reisi algust võib reisija lepingust igal ajal taganeda.

Sellisel juhul kaotab reisikorraldaja õiguse reisitasule, kuid tekib nõudeõigus mõistliku hüvitise osas (bürookulu vms kulu). Mõistliku hüvitise suurus tuleneb reisikorraldaja tüüptingimustest ning antud küsimuses tuleks esmalt pöörduda reisikorraldaja poole.

Egiptuses juba viibivad reisijad peavad ennekõike hindama olukorda kohapeal ning sellest tulenevalt otsustama, kas reisi jätkamine on neile piisavalt ohutu ja mõistlik.  

Kindlasti on vaja pidada nõu reisikorraldaja kohapealse esindajaga, enne kui langetada otsus reisi jätkamise või selle ülesütlemise osas.

Kui reisikorraldaja ei ole reisilepingut ennetähtaegselt lõpetanud ja reisija otsustab reisi jätkata, kuna tema hinnangul tekkinud olukord teda ei ohusta ja reisi ei takista, tuleb tal siiski järgida kõiki vajalikke turvanõudeid ja antud soovitusi.

Kui reisikorraldaja soovib reisilepingu ajal lepingu ennetähtaegselt lõpetada, peab ta tagama, et kõik kliendid oleksid sellest informeeritud. Samuti peab reisikorraldaja tagama reisil viibijatele võimaluse võimalikult kiireks kojusõiduks. Reisijatel tekib sellisel juhul õigus nõuda reisitasu vähendamist saamata jäänud reisipäevade eest

Neil reisijatel, kelle reisiplaanides oli ametlike kriisipiirkondade - Kairo, Luxor või Alexandria – külastamine näiteks ekskursioonidena mõnest kuurordist ning kelle reisid ei ole veel alanud, on õigus reisileping üles öelda võlaõigusseaduse alusel, kuna nimetatud sihtkohad on osa reisipaketist ning ülesütlemine põhjendatud.

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste sõnutsi peaksid Eesti reisikorraldajad asuma tekkinud olukorras käituma sarnase mudeli järgi. „Samuti peaksid reisikorraldajad lähtuma ennekõike reisil viibivate isikute turvalisuse huvidest ning tagama nende materiaalsete tarbijaõiguste maksimaalse kaitse,“ ütles Sooniste.

Välisministeeriumi soovitas eile rahutuste edasise leviku tõttu Egiptusesse mitte reisida ning Egiptuses viibijatel võimalusel riigist lahkuda.

Egiptuse ametivõimud on kuulutatud välja eriolukorra Kairos, Luxoris ja Alexandrias.

Reisijad, kelle reisiplaanid on seotud nimetatud sihtkohtadega, peavad olema eriti tähelepanelikud ja arvestama, et tegemist on ametlike kriisipiirkondadega, kus reisimine on seotud kõrge riskiga ja seetõttu ebasoovitav.

Kuurortlinnade Sharm el Sheikhi ja Hurghada ning teiste piirkondade osas ei ole eriolukorda ametlikult välja kuulutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles