Tralli lasteaed seljatab gripi spordi ja elurõõmuga

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida kõike Pärnus Tralli lasteaias pole välja mõeldud, et haigused lastest eemale hoiaksid.
Mida kõike Pärnus Tralli lasteaias pole välja mõeldud, et haigused lastest eemale hoiaksid. Foto: Erakogu

Viimasel ajal räägitakse pidevalt haigestumistest ja gripihooajast. Aastad on näidanud, et lasteaedades on haigete laste arv suurim just oktoobris-novembris ja jaanuaris-veebruaris.

Just nendes vahemikes liiguvad lasteaiarühmades ringi halba tegevad viirusepoisid, kes lastel ja õpetajatel kõhud haigeks teevad, nohu ja kurguvalu toovad ja palaviku tõttu voodisse aheldavad.

Oleme sel aastal kollektiiviga püüdnud enam ennetavat tööd teha, et me ise ja lapsed tervemad oleksime.

Kuna külmetus- ja kõhuhaigusi põhjustavad viirused levivad tihtipeale käte ja mänguasjade kaudu, oleme õpetanud lapsi õigesti käsi pesema ja selgitanud neile, et lasteaias olles tuleb päeva jooksul käsi pesta mitu korda.

Lastele näidati internetist pilte, missugused need pisikesed viirusepoisid välja näevad, ja selgitati, mida halba nad meie kehas tegema hakkavad, kui me oma käsi ja mänguasju suhu pistame. Hiljem said lapsed neid viirusepoisse paberile joonistada ja see pakkus lastele palju lõbu, sest üheskoos lepiti kokku, et need viirusepoisid jäävadki sinna paberile ja proovigu nad ainult sealt lapsi haigeks tegema tulla.

Samuti selgitati lastele, et aevastades ja köhides tuleb suu katta käsivarrega, sest kui me peopesale aevastame, satuvad viirusepoisid kohe jälle meie käte peale ja hakkavad kiiresti levima.

Lapsevanematele on tehtud vestlusringe ja koosolekuid, kus on selgitatud, miks on vaja haige laps koju jätta. Täiskasvanul on raske tõbisena terve pika päeva vastu pidada, aga pisikesele lapsele on see veelgi raskem ja kurnavam. Sel aastal võime oma vanematele tänulikud olla, et nad teevad lasteaiaga selles osas üha tõhusamat koostööd.

Väga tähtis haiguste eemale peletamisel on sport ja liikumine. Lapsed veedavad iga päev poolteist tundi õues mängides ja aktiivselt liikudes. Tänu toredatele lapsevanematele sai ka sel aastal lasteaia õuealale ehitatud vahvad lumeskulptuurid, mis lastele iga päev lõbu pakuvad. Lastel on võimalik seal ronida, liugu lasta ja koopasse pugeda. Lastele ehitati valge jänes, europõrsas ja kaks kelgumäge.

Lapsed teevad meelsasti sporti. Tagasiside lastelt liikumistegevustele on üdini positiivne, nad räägivad meelsasti tantsuringist, juudotrennist ja jalgpallitrennidest. Ühes rühmas valmisid plastiliinist vahvad sportlikud inimfiguurid, mille seast võib ära tunda korvpalluri, jalgpalluri ja maadleja.

Põnevad lasteaiategevused pakuvad lastele rõõmu ja nii õpetajate kui laste arvates on just naeratavad ja rõõmsad lapsed terved.

Jäneseaasta saabudes valmisid laste kätetööna armsad jänkud. Need on asetatud koridori kappidele valvama, et ükski pahatahtlik viirusepoiss laste lähedale ei pääseks. Kõrvalrühma lapsed valmistasid rõõmupallikesi, mis kurva tuju kohe minema ajavad. Samuti vesteldi selles rühmas erinevatest tunnetest ja sellest, kuidas tunded ja tujud võivad meie tervist mõjutada.

Väga põnev oli ühes rühmas ühistööna valminud akvaarium. Laste sõnul pidi kalade vaatamine tervist ja energiat juurde andma. Samas rühmas võib kööginurgas näha pudruhelbeid. Laste sõnul peab sööma tervislikku toitu, siis ei jää haigeks. Igal hommikul peab sööma putru, siis kasvab laps ruttu suureks ja tugevaks. Tüdrukud väitsid, et ka nukud saavad hommikuti mänguputru.

Tralli lasteaia lapsed on tervisest pakatavad ja rõõmsad. Loomulikult murravad pahad pisikupoisid ka neid aeg-ajalt maha, kuid lapsed, õpetajad ja vanemad ei anna alla ning püüavad teha nii, et lapsed jääksid aina vähem haigeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles