Kunstiprojekt viis Prantsusmaale

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga tänava kooli õpilased käisid kunstiprojekti raames Prantsusmaal.
Kuninga tänava kooli õpilased käisid kunstiprojekti raames Prantsusmaal. Foto: Erakogu

Kunstiprojekt viis Kuninga tänava põhikooli õpilased ja kunstiõpetajad nädalaks Prantsusmaale.
 

“Külastasime Comeniuse projekti Fresbicy “Awareness through art” raames üht oma partnerit, Mouthe’i kooli College de la Source’i”, täpsustas projektijuht, Kuninga kooli kunstiõpetaja Kersti Mäestu.

Prantslased olid ette valmistatud tiheda programmi, mis andis õpilastele hea ülevaate kohalikest elukommetest, inimestest, toidust, kultuurist ja elustiilist. Ööbiti peredes, külastati muuseume ja väikesi linnakesi.

“Meile näidati kõike, mis Franche Comté’i piirkonnale omane ja tähtis, alates juustust kuni suusahüppajateni,” ütles Mäestu.

Et projekti olulisim osa on eri riikide kunstiloominguga tutvumine, keskendus Kuninga kooli seitsmeliikmeline delegatsioon reisil kohalikule arhitektuurile ja kunstnik Gustave Courbet’ loomingule.

Kuninga kooli õpilased Jane Neigla ja Hanna Vask käisid oma võõrustajatega Alpides, Liisbeth Kirss Šveitsis. Bowling oli kõikides peredes üks eelistatumaid vaba aja veetmise viise.

Õpilaste jutu järgi oli peredes elamine huvitav kogemus. Et prantslastest eakaaslased hakkavad eestlastest oluliselt hiljem koolis inglise keelt õppima, oli nendega raske suhelda ja nii mõneski kodus tuli pereema appi tõlkima.  

Tüdrukutele oli uudne kogemus, et õhtu saabudes pandi akendele luugid ette, ümberkaudsetel majadel võis sageli näha ka metallist turvakardinaid. Kool nägi aga väljastpoolt välja nagu korterelamu. Koolis oli külm ja seal oldi jopedega.

Kuninga kooli delegatsioon jättis kevadel Eestit külastavatele prantslastele ülesandeks tutvuda Eesti ajalooga. “Pakkusime selleks välja Ilon Wiklandi raamatu “Minu vanaema majas” – see tutvustab läbi lapsesilmade sündmust, mis muutis Eesti ajaloo kulgu viiekümneks aastaks,” rääkis kunstiõpetaja Kaja Rinaldo.

Mai esimesel nädalal võõrustab Pärnu Kuninga tänava põhikool kokku ligi 30 külalist Prantsusmaalt, Küproselt ja Hispaaniast. Plaanis on külastada Tallinnas Kumu ja okupatsioonide muuseumi, käia Tolkuse rabas, Kurgja talumuuseumis ja Ammende villas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles