Maratonist mäletatakse vaid naudingut

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Raja.
Allar Raja. Foto: PP

Kolm pärnulast jõudis Tartu 40. suusamaratonil saja esimese lõpetanu sekka, aga rahul olid nii enda kui päevaga, mil kardetud külmakraadidele vaatamata midagi tervistkahjustavat ei juhtunud, kõik sõitjad.

Lõpuprotokollis on pärnumaalastest kõrgeimal, 33. kohal Jõulu klubi noor suusamees Risto Mägi. Järgmistena leiame 78. kohalt tippsõudja Allar Raja (pildil) ja sekund kehvema ajaga 79. kohalt endise suusataja, nüüd määrijana Pärnu suusasõpru aitava Marek Sanderi.

“Ilm meeldis, enne starti oli sees mõnus ärevus – kõik nagu peab. Tartu maraton on talve nael,” meenutas Allar Raja. “Suusad määrisin ise, selles ilmas väga valesti minna ei saanud, aga lõpus libisemine väga hea enam ei olnud. Eks vahepeal nautisin seda sõitu ka, aga oli raskeidki momente. Üldiselt oli vahva.”

Raja torkas silma sellega, et viskas sõidul, mille eel rahvast väga tõsiselt külmakahjustuste eest hoiatati, kindad käest ja sõitis suure osa distantsist paljakäsi.

“Riideid sai palju, kindad muretsesin liiga paksud, palav hakkas,” kommenteeris Raja.

Raja on Tartu maratonil iga aastaga paremaks läinud, mullu näiteks oli ta 94. Tuleb siiski märkida, et Jüri Jaansoni kunagise parima kohani (38.) on tal veel tükk teed minna ja napilt on tal sõudjatest ees ka Priit Tasase omaaegne 77. koht.

“Ega mul mingit eesmärki olnud, ja arvan, et koht Tartu maratonil pole mul põhitegevuse kõrval just hirmus tähtis, aga 50.-60. koha kanti võiksin ehk küündida,” arvas Raja. “Tehnika pole mul kõige parem, suusamehed ütlesid kõrvalt, et kulutan palju energiat ja ökonoomsuse asemel veab mind edasi mootor.”

Juba homme sõidab Raja koos paljude teiste Eesti tugevamate sõudjatega kevadlaagrisse Horvaatiasse Skradinisse. Vahepeal tuleb ta korraks koju vaimu puhkama, siis lendab tagasi laagrisse, mille lõpetab “Croatia Open” sõuderegatt.

Neljanda pärnakana oli Tartu maratoni esisajas Eero Antons (88.), Kristjan Tattar oli 117., Veikko Savvest 127., Artur Maier 142., Raivo Sala 189., Toomas Tammer 230. ja Tarmo Tamm 232., kui piirduda esimese veerandtuhandega.

Tuhandete seas, kes startisid pika, 63kilomeetrise sõidu asemel lühemale distantsile, kus fikseeriti küll aeg, kuid mitte lõpujärjestus, oli ka Pärnu suusahunt Ain Uusna (pildil).

“Meie stardi ajal kell 13.30 oli külma vaid 14 kraadi. Päike paistis, ilm oli super, mõnu täielik,” rääkis Uusna. “Arulast startides oli 11 esimest kilomeetrit tõuse, viimased 20 kilomeetrit aga lauge ja allamäge. Väsinud pika distantsi sõitjad tulid selg ees vastu, andsin vaid paaristõukega hoogu, suusk lausa lendas.”

Uusna, kelle täpsustatud osavõtukordade arv Tartu maratonil läheneb 30-le (25 ajasõitu pluss varasemad matkavormis korraldatud) väitis, et esimest korda lühemale distantsile minek oli õige valik.

“Minu eas pole mõtet finišit oodates piinelda,” ütles 72aastane Uusna. “Nüüd nautisin sõitu tõesti täiega.”
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles