Viisakas poiss oskab tantsidagi

, Pillerpalli lasteaia õppealajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pillerpalli lasteaias räägiti riigi sünnipäevast ja poiste tegemistest.
Pillerpalli lasteaias räägiti riigi sünnipäevast ja poiste tegemistest. Foto: Halliki Tammiste

Eesti Vabariigi aastapäeva peetakse Pärnu Pillerpalli lasteaias väga oluliseks sündmuseks.  Aukohal on meie riigi sümbolid. Eriti südamelähedased on lastele Pika Hermanni torni heisatav sinimustvalge lipp, rahvuslind, rahvuslill ja rahvariided.

Mõeldes Eesti sünnipäeva peale, loetakse koos luuletusi, lauldakse, tantsitakse ja tehakse kunsti. Põngerjatele meeldib rääkida sellest, kuidas nad hoolivad ja väärtustavad neid ümbritsevat keskkonda: kodu, vanemaid ja sõpru. Et oleks palju sõpru, peab käituma sõbralikult ja viisakalt.

Nii selgus Pillerpalli lasteaia poiste vestlusest Kaspari ja Sandra isa Lauri Ojasooga, kes korraldas poiste päeva ürituse, kus ta koos kahe- kuni seitsmeaastaste väikeste meestega arutles selle üle, kuidas võiks üks poiss käituda, et ta oleks eeskujuks teistele lastele.

Poisid pakkusid, et viisakas inimene tervitab, palub ja tänab ning arvestab alati teistega. Lapsed teadsid, et kui teisi narrid, narrivad teised sindki, ja kui sind keegi kiusab või lööb, palu tal lõpetada. Kui keegi kogu aeg teisi kiusab ja haiget teeb, peaks sellest täiskasvanule rääkima.  

Ebaviisakas käitumine on poiste arvates see, kui teiste jutule vahele segad või vingud, valetad ja ropendad, vehid söömise ajal kahvliga või hoopis närid küüsi ja nokid nina. Ja kui leivaga mängid, läheb ta sinu juurest ära.

Kõik poisid teadsid ka seda, et vahel juhtub mõni asi meelega, aga mõni kogemata, siis tuleb andeks paluda. Andeks palumine ja andeks andmine on tõsised asjad. Kui keegi palub sinu käest andeks, siis katsu tema pahategu kiiresti unustada.

Vajalikud jutud räägitud, õpetas isa Lauri kõigile poistele pulgatantsu tantsimist. Isegi kaheaastastele pakkust see suurt rõõmu. Et pulgatants õnnestuks ja tantsijad end hästi tunda saaksid, pidi igas vanuses poiss tähelepanelikult jälgima ja täitma tantsu reegleid.

Poiste päev lõppes üllatusega: külla tulid ürituse korraldaja Lauri Ojasoo sõbrad rahvatantsurühmast Tuurit-Tuurit.  Üheskoos esinesid nad poistele. Suuremad ja julgemad lapsed said koos tuuritajatega tantsujalga keerutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles