Mandri ja Kihnu vahel avati jäätee

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu ja Munalaiu vaheline jäätee on avatud valgel ajal. Foto on illustreeriv.
Kihnu ja Munalaiu vaheline jäätee on avatud valgel ajal. Foto on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Täna hommikul avas maanteeamet 12 kilomeetri pikkuse jäätee mandri ja Kihnu saare vahel.

Jäätee pealesõidud on mandrilt Munalaiu sadama teelt ja Kihnust Sääre külast Suigatsaare sadamast.

Mandri ja Kihnu vahelisel jääteel võivad sõita kuni kolmetonnise tegeliku massiga sõidukid.

AS Pärnumaa Teede Edela teemeistripiirkonna meistri Leino Blaseni sõnutsi on jää paksus Munalaiu sadama ja Kihnu vahel 50 sentimeetrit ja enam. Kahes kohas läbib jäätee pragusid, mis on jäätunud. „Pragudel on lauad peal, nii nagu kord ette näeb,“ seletas teemeister, kelle jutu järgi on pragudeski vesi vähemalt 50 sentimeetri paksuselt jäätunud.

Jääteel peab sõiduautode pikivahe olema vähemalt 250 meetrit, et vältida liigset jää koormamist ja tagant otsasõitu, sest jääl on pidurdusteekond väga pikk.

Jääteel tuleks sõita kiirusega 10-20 km/h või 40-70 km/h. Seisma jääda jääteel ei tohi. Jääteel sõites ei tohi turvavöö olla kinnitatud.

Kiirust 20-40 km/h tuleks Blaseni jutu järgi vältida, sest siis tekib sõiduki ette laine. Üle 70 km/h sõites võib aga pidurdusteekond kujuneda väga pikaks.

Blaseni sõnutsi peaks jäätee olema avatud 8-18.

Kuigi ametlik jäätee mandri ja Kihnu vahel avati alles täna, riskisid esimesed julged saare ja mandri vahel üle merejää sõita juba rohkem kui kuu tagasi. Blaseni andmetel olevat esimene kihlane sõitnud saarelt mandrile 14. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles