Keskerakond seadis e-hääletuse tulemused kahtluse alla

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip andis lõppenud valimistel hääle e-hääletusel.
Peaminister Andrus Ansip andis lõppenud valimistel hääle e-hääletusel. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal seadis kahtluse alla e-hääletamise usaldusväärsuse.

Toobal ütles, et valimistulemuste avalikustamisel tekkinud tõrge on taaskordne näide, et valimiste IT-süsteeme ei saa usaldada. Tema hinnangul paneb selliste tõrgete esinemine kahtluse alla e-hääletamise usaldusväärsuse.

“Kogesime totaalset segadust europarlamendi valimiste ajal, kus mitu korda muutus nii jagatud kohtade kui häälte arv,” selgitas Toobal. “Kui eelmisel korral juhtunu võiks juba unustada, siis nüüd tekkis jälle sarnane probleem. Täiesti mõistmatu!”

Toobali sõnutsi peab vabariigi valimiskomisjon tõsiselt järele mõtlema, miks on teist korda sama reha otsa astutud. “Valimistel kasutusel olevad arvutiprogrammid peavad tõrgeteta toimima, vastasel korral on põhjust nende usaldusväärsuses kahelda,” lausus ta.

“Kui hangub süsteem, mis lihtsalt hääli edastab, siis seda enam peame mõtlema, kas e-hääletus ikka on piisavalt usaldusväärne,” ütles Toobal, “Mis siis, kui e-hääletamise või e-häälte lugemise ajal samamoodi midagi hangus? Juhin tähelepanu, teised riigid ei kasuta e-hääletust just selle vähese usaldusväärsuse tõttu.”

Toobali sõnade kohaselt tasuks valimiskomisjonil tõele näkku vaadata ja küsida, kas nende tõrkuvad süsteemid ikka tagavad ausad valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles