Kooliteatrid tegid näitlemise kõrval head muusikat

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga tänava põhikooli näitetrupp ja kapell pärast "Printsess hernel" esietendust.
Kuninga tänava põhikooli näitetrupp ja kapell pärast "Printsess hernel" esietendust. Foto: Erakogu

Üle-eestilisel kooliteatrite festivalil esindavad tänavu Pärnumaad Kuninga tänava põhikooli algklasside näitetrupp ja Kunstide maja teatritrupp.

Algastme parimaks lavastuseks hindas žürii Kuninga kooli laste mängitud F. R. Kreutzwaldi “Vaeslapse käsikivi”, õpilasi juhendasid Kristi Treial ja muusikaõpetaja Reet Jürima. Gümnaasiumiastmes pälvis võidu Pärnu Kunstide maja teatritrupp F. G. Lorca “Peeglite süidi” eest, näitlejaid juhendasid Rein Laos ja Kersti Adamson.

“Kooliteater 2011” Pärnumaa eelvooru kogunes truppe linnast ja maakonnast ning lavastusi oli nii Heljo Männi loomingust kui juhendajate endi kirjutatuid, rääkis Kati Põldots, rahvakultuuri keskuse spetsialist Pärnumaal.

Põldotsa jutu järgi oli sel aastal erakordselt palju muusikale, kus näitlejad pidid hakkama saama nii näitlemise kui laulmisega. “Kuninga tänava põhikooli keskastme lavastuses “Printsess hernel” oli laval lausa keskaegne orkester, mis andis lavastusele tõelist muinasjutulist hõngu,” tunnustas ta.

Vaatamata paljudele säravatele momentidele, jäi sellel aastal keskastmes parim välja kuulutamata, sest žürii arvates ei olnud ühtegi lavastust, mis oleks olnud terviklik. “Ühel lavastusel võis olla suurepärane muusikaline kujundus, kuid näitlejate eneseväljendus jäi nõrgaks, teisel olid jällegi kõrvalosatäitjate rollid hästi mängitud, kuid peaosaline lõi verest välja,” põhjendas Põldots.

Eriauhindu jagati kõigis vanuseastmetes. Algastme parim nais- ja meesnäitleja on mõlemad Kuninga koolist: Margareth Sonntak pälvis selle tiitli võõrasema rolli eest “Vaeslapse käsikivis”, Richard Ester aga Mardi rolli eest lavastuses “Põgenenud tedretähnid” – selle tüki seadis lavale Tiiu Kiveste.

Parima lavakujunduse oli teinud Jõõpre põhikool oma lavastusele “Pipi peab sünnipäeva”, kujundaja ja trupi juhendaja oli Helle Kirsi.

Keskastme parima naisnäitleja eriauhinna sai Kairi Janson Tootsi põhikoolist Lumivalgekese rolli eest etenduses „Lumivalgeke“, juhendaja Inga Raudsepp. Parima kõrvalosatäitja auhinna sai taas Kuninga kooli õpilane, lavastuses “Printsess hernel” kojanarri mänginud Laura-Retti Laos. Siiri Paasma ja Reet Jürima lavale seatud “Printsess hernel” oli ka parima muusikalise kujundusega lavastus.

Pärnu Kunstide maja lavastuses “Hullu Antsu abiga” Arnold von Glüksburgi rolli mänginud Erik Tammeleht pälvis parima meesnäitleja tiitli, truppi juhendas Rein Laos.

Pärnjõe rahvamajas nii autori kui lavastaja Eve Sikka käe all lavale toodud “Mürsikute muredes” Stiina rolli mänginud Helen Lumiste tunnistati gümnaasiumiastme parimaks naisnäitlejaks.

Härra Vilde roll Ebe Saarna ja Triin Tähepõllu lavastatud tükis “Uuel teel” tõi parima meesnäitleja tiitli Erik Soekovile Koidula gümnaasiumist. Sama lavastus sai veel eriauhinna meisterliku sõnakasutuse eest.

Auhinnad pani välja Endla teater.

Kooliteatreid hindas ja andis juhendajatele näpunäiteid žürii koosseisus Viivi Metslaid Eesti harrastusteatrite liidust, Endla teatri lavastaja Enn Keerd ja Kunstide maja kunstiõpetaja Tiina Tõnismäe.
 
Kooliteatrite festivali Pärnumaa eelvooru korraldas Pärnumaa rahvakultuuri keskselts koostöös Kunstide majaga.
 
“Kooliteater 2011” riigifestival toimub kolmes paigas: gümnaasiumiastmel 8.-10. aprillil Rakveres, keskastmel 15.-16. aprillil Põlvas ja algklassidel 6.-7. mail Kohtla-Järvel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles