Märtsis on õige aeg toataimi ümber istutada

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus toalillepott võiks olla sõrmelaiuse võrra suurem.
Uus toalillepott võiks olla sõrmelaiuse võrra suurem. Foto: Toomas Huik/Postimees

Aknataguse looduse ärkamisega alustavad uut kasvuperioodi toataimed. Inimeste mureks jääb hinnata, ega taimed ehk uut potti ja mulda vaja.

Noored ja kiirekasvulised lilled tuleb ümber istutada igal aastal. Samuti tasub istutamistöö kindlasti ette võtta, kui kasvumulda ei ole vahetatud viimase kahe-kolme aasta jooksul, sest isegi korralikul väetamisel küllastub kasvumuld taime omastamata jäetavate sooladega ja taime kasv pidurdub, on kirjas hobiaednikele tarvilikku kaupa tootva Substrali kodulehel.

Päev enne istutamist tuleb taime põhjalikult kasta. Kui vanast potist ettevaatlikult väljavõetud mullapallist läbikasvanud juuri näha ei ole, saab taime tagasi istutada samasse potti. Kui aga mullapall on tihedalt juuri täis kasvanud, peaks võtma kaks-kolm sentimeetrit suurema poti.

Taimed, mis vajavad oma kasvuks rohkem vett, võiks istutada plastmassist või seest töödeldud savipottidesse, sest plastmasspott hoiab paremini niiskust. Et taime juured vajavad hapnikku, tuleks poti põhja esmalt panna kas potikilde või kergkruusa.

Poodides on saadaval ülirikkalik valik kasvumuldi. Enne valiku tegemist oleks arukas müüja käest nõu küsida, sest taimed vajavad eri mulda.

Pärast ümberistutust tahab taim põhjalikku kastmist, seejärel võiks ta jätta otseste päikesekiirte eest kaitstud valgusrikkasse kohta umbes nädalaks. Pärast seda tõsta pott taimele sobivasse kasvukohta ja alustada korrapärast kastmist. Kuu möödumisel on hea teha algust väetamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles